free download 78 travel guides written by experts

BLOGUL TV Veioza ARTE prezinta Filmul documentar

Vaslui, oras de film

Echipa: Andrei Ionita, Tania Cucoreanu, David Schwartz si Matei Schwartz

Filmarile pentru “Vaslui, oras de film” s-au desfasurat pe data de 26 iunie, zi in care filmul “Politist, adjectiv” a avut premiera în oraşul natal al lui Corneliu Porumboiu, în prezenta regizorului si a actorilor, impreuna cu cei care au sustinut realizarea filmului. Regizorul a ales orasul natal pentru avanpremiera filmului, „in semn de multumire şi de apreciere pentru oamenii de aici”. „Politist, adjectiv” a fost filmat integral in Vaslui. „Locatia este foarte importanta pentru mine, Vasluiul este lumea pe care o cunosc cel mai bine”, spune Corneliu Porumboiu.

Documentarul “Vaslui, oras de film” urmareste relatia regizorului cu orasul in care s-a nascut, a locuit pana la 18 ani si care i-a inspirat primele scenarii; felul in care se raporteaza vasluienii implicati in film, la propunerile lui Corneliu, la viata in Vaslui si la filmul “Politist, adjectiv”; reactiile spectatorilor la proiectia filmului, de la Glandale Cinema din Silver Mall Vaslui.

Veioza ARTE a comprimat cele intamplate intr-un documentar de 50 de minute, filmat in maniera Dogma 95, realizat sub forma unui intervu-discutie informala, pe parcursul plimbarii prin locurile reprezentative ale orasului, intre Corneliu Porumboiu si Andrei Ionita, care la randul sau s-a nascut si a trait in Vaslui pana la 18 ani.

„Poliţist, adjectiv”, lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu, care a primit anul acesta, la Cannes, Premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) destinat sectiunii “Un Certain Regard” si Premiul Juriului aceleiasi sectiuni, a fost lansat în cinematografele din tara pe 3 iulie.

“Vaslui, oras de film” este probabil primul film documentar, gandit si produs special pentru mediul on-line romanesc.

Filmul este un produs independent, realizat din resurse proprii, si va fi pus “la liber” pe internet, sub o licenta Creative Commons – Veioza Arte promovand accesul liber la informatie si cultura. Proiectul este unul non-profit, singurul sau scop fiind acela de a fi vazut de cat mai multa lume.

Cu aceasta ocazie se lanseaza blogul Veioza ARTE ca proiect independent. Colaborarea noastra cu Green Channel, fostul producator al emisiunii Veioza ARTE, a luat sfarsit pentru aceasta productie. Prin urmare vom pastra blogul ca platforma de prezentare a proiectelor artistice romanesti si a artistilor romani, prin reportaje si filme documentare, realizate in stil propriu.

Bucuresti, 30.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *