Nu ştiu care este cazul vostru, dar eu am avut nevoie de foarte multe ori de imagini pe care să le pot folosi şi edita conform nevoilor clienţilor sau ale mele. Dar asemenea imagini nu se găsesc foarte uşor, iar multe dintre ele nu sunt disponibile pentru afaceri. Cum am descoperit câteva resurse de imagini gratuite, care nu necesită atribuire şi pe care le puteţi folosi în orice mod doriţi, în interes personal sau profesional, am decis să vi le împărtăşesc şi vouă.

imagini gratuite

160 de imagini legate de afaceri (disponibile spre download aici) – de la şedinţe la oameni care ţin prezentări, laptopuri, telefoane mobile, interacţiune între angajaţi şi multe alte fotografii care surprind momente de la birou.

75 de imagini diverse (download de aici) – expresii, întâlniri, oameni interacţionând etc.

250 de imagini de sărbători (download de aici) care acoperă Crăciunul, Anul Nou, Halloween, Thanksgiving, Hanukkah.

Aceste imagini sunt oferite de cei de la HubSpot.com.

Pe lângă fotografiile profesioniste de la ei, există câteva site-uri unde sunt publicate imagini care au fost publicate în „domeniul public” (Public Domain). Cu alte cuvinte, şi acestea pot fi utilizate pentru orice scop fără a fi necesară atribuirea şi pot fi modificate în orice mod doriţi.

Am găsit următoarele site-uri:

  • PublicPhoto.org – are o colecţie de imagini grupate pe mai multe categorii de interes, domeniile natură şi mâncare şi băuturi având cele mai multe imagini publicate.
  • Unsplash.com – publică săptămânal noi şi noi imagini – la fel, toate downaloadabile gratuit, cu posibilitate de modificare şi folosire fără atribuire şi fără a cere permisiunea.
  • Pond5.com – o serie de imagini vintage oferite domeniului public (detalii despre acest proiect aici)
  • Picdrome.com – un site care conţine de asemenea o colecţie impresionantă de imagini grupate pe domenii.
  • Public-Domain-Photos.com – colecţie de 5000 de fotografii şi 8000 de fişiere clipart.
  • SkitterPhoto.com – fotografii realizate de 3 fotografi din Groningen, colecţie care se îmbogăţeşte permanent.
  • RepublicDomain.com – colecţie mai mult de wallpapers.

Disclaimer şi recomandări
Aşa cum am menţionat, cu precizarea că am verificat mai multe site-uri în afara celor incluse în lista de mai sus, site-urile precizează că fotografiile sunt disponibile pentru utilizare comercială sau personală fără atribuire sau cerere permisiune. Cu toate acestea, vă recomand să citiţi mereu termenii şi condiţiile de licenţiere (ştiţi deja că orice site îşi poate modifica termenii fără notificare). Citiţi de asemenea precizările pentru fiecare imagine în parte.

În sfârşit, pentru a nu risca să aveţi probleme, personal nu vă recomand să utilizaţi fotografii care au logo-uri incluse sau persoane. Evitaţi astfel potenţiale scandaluri.

Oricum, asemenea site-uri sunt de un real ajutor, fotografiile publicate în domeniul public putând ajuta la realizarea site-urilor, a ilustrării unor materiale de prezentare, a articolelor de pe blog etc. atunci când nu sunt resurse disponibile pentru a achiziţiona fotografii cu licenţă sau pentru a face şedinţe foto profesioniste.

Voi ce alte surse de imagini folosiţi?

Share