Am tot citit în ultimul diverse articole depre promovarea online în general şi promovarea prin social media în particular. Unele ridică aceste noi instrumente în slăvi, anunţând sfârşitul oricărei alte metode, altele le recunosc utilitatea, existând şi unele ce descoperă şi analizează pericolele. Aşa am ajuns la acest material care vorbeşte despre decizia de a investi în social media pentru că aşa se poartă. În principiu sunt complet de acord cu materialul. Nu te arunci cu capul înainte pentru că aşa face competitorul x, când site-ul şi campania online ar fi o pierdere, pentru că vinzi mai bine prin alte metode sau pentru că pur şi simplu nu ai fondurile şi personalul pentru a susţine ce ai început.

Însă există o chichiţă, ca întotdeauna 🙂 . Doar pentru că nu sunteţi online, nu înseamnă că nu aveţi clienţi care îşi petrec timpul online. Nu înseamnă că nu apar nemulţumiri şi diverse momente tensionate. Faptul că nu începeţi o campanie de comunicare de proporţii prin social media nu înseamnă că nu e nevoie de monitorizare.

Clienţilor nu le pasă că nu e un moment bun pentru a investi în online. Dacă au ceva de spus şi au unde să o facă, o vor face. Uneori e de bine, uneori e de rău. Cert e că nu trebuie să aşteptaţi ca o căutare a numelui firme să aducă 5 pagini de articole negative de pe bloguri pentru a înţelege că vă confruntaţi cu un moment de criză. Tot ce apare online are prostul obicei de a rămâne pe undeva pentru perioade extrem de lungi de timp. Şi de ce să vă luptaţi cu o pată imensă pe reputaţia dumneavoastră investind bugete imense, când puţină atenţie şi o reacţie rapidă vă pot aduce mai mulţi clienţi fericiţi, dar mai ales fideli?

Concluzionând, momentul în care “vă lansaţi” în online trebuie calculat cu grijă. Trebuie să aveţi motive temeinice pentru respectiva investiţie, scopul dumneavoastră fiind profitul, nu să fiţi în pas cu moda. Însă până atunci, online-ul nu trebuie ignorat sau considerat ceva dintr-o altă lume, care nu vă afectează. De cele mai multe ori impactul este puternic şi rapid, evenimentele fiind declanşate şi gata încheiate mult înainte să reuşiti să vă dezmeticiţi.

Share