free download 78 travel guides written by experts

Biografia lui Oleg Danovski va fi lansata la Institutul Cultural Roman

Luni, 19 martie, Curtea Veche Publishing vă invită la evenimentul de lansare a cărții „Oleg Danovski – omul, artistul, legenda” de Doina Jela. Evenimentul va avea loc la Institutul Cultural Român (Aleea Aexandru, nr. 38), de la ora 18.00. În cadrul lansării, alături de autoare vor lua cuvântul Ilinca Tomoroveanu, Marina Constantinescu și Gina Şerbănescu. „Oleg Danovski – Omul, artistul, legenda” este un volum editat de Curtea Veche Publishing împreună cu Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” (revista „Teatrul azi”).

Biografia coregrafului Oleg Danovski (1917- 1997) constituie rezultatul unui efort de documentare și redactare de mai bine de șase ani, care a presupus consultarea unor categorii de surse dintre cele mai diverse (articole și cărți de specialitate, dicționare românești și străine, memorialistică, documente de arhivă, filme, discuții cu prieteni, rude, colaboratori ai personajului principal), călătorii de documentare și propria arhivă a autoarei care l-a cunoscut pe Oleg Danovski, l-a urmărit în repetiții și spectacole și a consemnat mai multe ore de interviuri cu el, în anii de dinaintea morții, când era directorul Teatrului de Balet din Constanța.

Oleg Danovski merită pe deplin o asemenea biografie, nu numai fiindcă a impulsionat şi hrănit cu geniul său creator baletul Operei Române vreme de aproape 40 de ani (1941-1977), a înființat aproape din nimic la Constanța unul dintre cele mai performante ansambluri de balet din Europa (1978-1996), ci şi fiindcă este unul dintre creatorii români care au convins de geniul lui şi străinătatea, impunându-se pe scenele marilor teatre ale lumii şi stând cu demnitate alături de adevărați monştri sacri ai dansului, care l-au apreciat şi au fost onorați să joace în coregrafiile sale sau să-l cheme să monteze spectacole în țările lor, care sunt Rusia, Cuba, Anglia, Austria, Italia, Bulgaria, Iugoslavia etc. Cunoaşterea activității sale şi a confraților săi într-o adevărată epocă de aur a baletului românesc, ar putea constitui un imbold şi o sursă de revigorare pentru reprezentanții dansului românesc, clasic şi modern de azi şi o răsplată, chiar dacă postumă pentru el şi desigur un imbold pentru cultivarea memoriei şi continuității acestei splendide arte.

Doina Jela (n. 1951) este absolventă a Universității din București, Facultatea de Filologie, prozatoare, publicistă, autoare a unui mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, apărute în reviste ca România literară, România liberă, Adevărul literar şi artistic, Universul cărţii, Dilema, Vatra, Observator-München etc., Observatorul Cultural, Tomis, Constanţa, 22, Vatra. În 1995, publică romanul non-fictiv „Cazul Nichita Dumitru”, răsplatit de Asociația Internațională a Scriitorilor și Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washinghton, cu premiul de onoare pe anul 1996. Alte volume publicate: „Telejurnalul de noapte”, 1997 (ediţia a II-a, 2005); „Această dragoste care ne leagă”, 1998 (ediţia a II-a, 2004); „Drumul Damascului. Spovedania unui fost torţionar”, 1999 (ediţia a II-a, 2002), carte ecranizată de Lucian Pintilie în „După-amiaza unui torţionar”, 2001; „Lexiconul negru — Unelte ale represiunii comuniste”, 2001; „Afacerea Meditaţia Transcendentală”, în colaborare cu Cătălin Strat şi Mihai Albu; „Reuşeşti sau mori — convorbiri emailate cu Vladimir Bukovski”, 2003; „Ungaria ’56 — Revolta minţilor şi sfârşitul mitului comunist”, în colaborare cu Vladimir Tismăneanu (2006); „O sută de zile cu Monica Lovinescu”, 2008. A prefaţat un număr de cărţi, în special de istorie recentă. A fondat şi a funcţionat mai mulţi ani ca secretar al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, filiala românească a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni cu sediul la Bruxelles (AEJ). În prezent este redactor și coordonator de colecții la Curtea Veche Publishing și colaborează cu numeroase publicații culturale.

Bucuresti, 14.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *