free download 78 travel guides written by experts

Bin Laden. Dincolo de masca teroristului

Adam Robinson
Editura Corint

Osama bin Laden este un nume care va ramane fara indoiala in istorie, si nu cu o amintire placuta. Se spune ca acelasi eveniment poate fi privit de doi oameni si poate fi vazut din doua perspective complet diferite. Cu siguranta evenimentele din septembrie au fost considerate de multi o mare tragedie si de cativa o reusita. In functie de perspectiva. Dar nici aceasta reusita nu a fost extraordinar de mare si nu a adus rezultatele urmarite. Iar radacinile actului terorist din septembrie pot fi gasite in copilaria si viata lui bin Laden.

Uneori cautam sa aflam mai multe despre un scriitor pentru a-i intelege opera. Alteori dorim sa aflam mai multe despre o persoana pentru a intelege de ce a actionat intr-un anume fel. Adam Robinson realizeaza o lucrare cu un demers interesant, concretizata intr-o carte cu un continut interesant: copilaria si viata lui Osama Bin Laden prin ochii apropiatilor. Il "cunoastem" asadar pe omul bin Laden si aflam de la cunoscuti ca existenta sa a fost marcata de lipsa afectiunii, bogata in gelozii in ciuda unei copilarii privilegiate. De aici s-a nascut dorinta de a fi in centrul atentiei, de a avea mase care sa il adore, de aici au aparut ideile care au dus la tragedia din 9/11. Cartea este bogata in informatii si se constituie intr-un document interesant pentru cei care vor sa afle mai multe despre Osama bin Laden.

Postfata autorului este si ea utila si ofera o perspectiva asupra insuccesului lui bin Laden, in ciuda reusitei actului terorist. "Bin Laden gresise intr-un punct: nu reusise sa lege succesul pe care-l obtinuse ca terorist cu mai mult decat o viziune superficiala asupra califatului. Hezbollah si Hamas, de exemplu, nu s-au folosit de statutul lui de vedeta pentru a infaptui acte criminale, ci pentru a le oferi celor care aveau nevoie de asa ceva locuinte sociale, spitale si scoli. Din aceste motive, popularitatea Al-Qaeda a fost repede eclipsata. (…)

Bin laden lasa in urma cateva neveste si 20 de copii, dar nicio mostenire trainica pentru adeptii lui. Nu exista nicio idee mareata si niciun concept teologic in jurul carora Al-Qaeda ar putea sa continue sa se coaguleze." (pp 300-301)

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *