free download 78 travel guides written by experts

Bilant pe segmentul inchirierilor de lux in primul trimestru al anului 2014

– volumul tranzactiilor in continua crestere, Regatta se mentine lider de piata

Odata cu incheierea primului trimestru al anului 2014, specialistii Regatta au realizat un bilant pe segmentul inchirierilor corespunzator acestei perioade. Rezultatele releva faptul ca Regatta Real Estate se mentine lider pe segmentul rezidential de lux, reprezentand companii internationale de renume care ofera angajatilor lor expati locuinte de serviciu inchiriate.

“Pe piata inchirierilor preturile s-au stabilizat, s-a creat un echilibru si putem vorbi de o evaluare mult mai corecta a spatiilor de inchiriat in functie de zona/locatie/finisaje, ceea ce in urma cu ceva timp era greu de evaluat, cand preturile scadeau vizibil de la o luna la alta. Ne propunem in urmatoarea perioada, intr-o economie care devine din ce in ce mai puternica, sa ne dublam volumul tranzactiilor”, declara Bogdan Barbulescu, Manager Residential Rental & Relocation Services in cadrul companiei Regatta. “Pe partea de inchirieri rezidentiale gama premium, preturile au avut o usoara crestere pe 2013. Pe fondul unui stoc redus si cresterea taxelor, aceasta crestere s-a simtit si in primele 3 luni din 2014. In plus, volumul de tranzactionare comparativ cu anul trecut a crescut si el”, mai subliniaza Bogdan Barbulescu.

EVOLUTIA PIETEI SI FACTORII CARE AU INFLUENTAT-O

Asa cum explica specialistul Regatta, politica, economia si factorii externi sunt in foarte stransa legatura cu evolutia pietei imobiliare, efectele fiind, de cele mai multe ori, vizibile imediat. Intrucat la noi piata inchirierilor rezidentiale este reprezentata in proportie de 80 % de expatii angajati ai companiilor multinationale cu sedii in Romania, depindem in mare masura de acesti factori externi.

“In ceea ce priveste evolutia pietei pe acest segment, consider ca putem discuta deja de stabilirea unui minim, in conditiile in care oferta/stocul de apartamente pentru inchiriere s-a diminuat dramatic in 2013 (din cauza putinelor noi constructii efectuate / cresterea volumului pe parte de vanzari). Incepand cu 2014 cererea a crescut usor, iar la preturi mai mici decat in prezent investitorii nu mai sunt dispusi sa inchirieze, pentru ca de multe ori costurile ce implica o inchiriere (comisionul agentiei, investitiile in spatiu la cererea chiriasului, zugravirea acestuia si bineinteles riscul asumat) nu pot fi acoperite, mai ales daca perioada de inchiriere e mai scurta”, explica Bogdan Barbulescu.

ESTIMARI PENTRU RESTUL ANULUI 2014

In acest context, pentrul anul 2014, Bogdan Barbulescu preconizeaza o continuare a tendintei ultimelor 6 luni, care arata un volum crescut al vanzarilor rezidentiale, segment in foarte strasa legatura cu cel al inchirierilor. Astfel, oferta locativa premium este din ce in ce mai mica – posibil sa avem o crestere a preturilor chiriilor in acest an de 10-15 %. Este o estimare argumentata deoarece observam de la inceputul anului o crestere a cererilor, implicit a preturilor.

OVERVIEW:
* In ceea ce priveste preturile la inchiriere apartament premium in Bucuresti, acestea se situeaza intre 1500 si 5000 E/ luna, in timp ce preturile la inchiriere pentru vile premium variaza intre 3500 si 7000 E/ luna.
* Tipul de proprietati solicitate difera de la caz la caz, in functie de zona, numar de camere, daca sunt mobilate sau nemobilate, daca beneficiaza de dotari speciale sau locuri de parcare si, nu in ultimul rand, daca vin din partea unor familii care au sau nu copii.
* Pentru apartamente, se remarca in general o apetenta pentru cladiri sau blocuri nu mai vechi de 2005, cu paza si cel putin doua dormitoare, de preferinta mobilate si utilate modern, situate in zone premium ale Capitalei si obligatoriu cu loc de parcare subteran.
* Intrucat vorbim despre o gama premium, fiecare detaliu conteaza, iar designul si decoratiunile interioare nu sunt deloc de neglijat. Din acest punct de vedere, un avantaj il au proprietarii care pun accent pe detalii la amenajare, de la culoarea peretilor si a mobilierului pana la covoare, tablouri si obiecte de decor. La o vila, spre exemplu, un element important este amenajarea curtii interioare si a gradinii, indiferent de suprafata ei.
* In mod evident, toate aceste aspecte se reflecta si in pretul proprietatilor scoase la inchiriere. Insa, un agent imobiliar care stie sa puna in valoare o astfel de proprietate constituie, la randul lui, un added value.

Bucuresti, 24.04.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *