Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Bicicletele SUNN acum in Romania: 35 de ani de istorie si performantă franceza

Un nume fara valoare nu are cum sa devina o marca serioasa… Ei bine, experienta si performantele SUNN au implinit 35 de ani!

1982: Anul in care apare prima bicicleta (B)MX in Franta! Max Commencal, stiti despre cine povestim, infiinta pe atunci MX FRANTA, un mic atelier specializat, iar primul BMX poarta acest nume. Acest nume va rezista putin. La scurt timp, Maxx gaseste un nou nume de biciclete Sunn, un nume „international”: Sun cu doi „n”, care ne spune ‘de 2 ori mai mult soare’!

1984: MX FRANTA vindea deja primele biciclete BMX! In 1984, se lanseaza BMX Elite Mini. Cu sau fara intentie, cu BMX-urile astea, Max Commencal a reusit sa creeze o concurenta în primul rand pe piața de biciclete pentru „copii”, segment care la momentul respectiv era foarte neglijat. BMX-urile au fost dezvoltate prima data cu cadre din CrMo, iar apoi Sunn va deveni pionier în producerea de cadre din aluminiu.


1988: Anul in care se naste prima bicicleta mountain bike SUNN: In momentul in care in SUA apar primele biciclete tip mountain bike, care erau concepute la baza pe cadre de biciclete de sosea cu cauciucuri subtiri si cramponate, ideile lui Max Commencal nu se suprapuneau cu aceasta solutie tehnica. Max incepe sa dezvolte MTB-uri care au la baza cadre de BMX marite. Dar, datorita cheltuielilor necesare, are evident nevoie de investitii externe. Compania cu numele de MX FRANTA se transforma in SUNN SA. Max Commencal pastreaza 35% din actiuni si urmeaza sa se ocupe de dezvoltarea marcii in continuare. Acesta era apogeul BMX-ului si se pregatea aparitia bicicletei pentru toate tipurile de teren (‘tot-teren’). In ciclismul montan, producția primului Sunn Radical i-a incantat extrem de mult pe primii utilizatori!

Producatorul Sunn a devenit campion mondial la BMX in acest an, cu echipa Sunn Chipie.

Atentie: SUNN lansa in acel an primul snow scoot BMX!

1991: Anul evolutiei de la BMX la MTB! SUNN lanseaza modelul 5003R care va ramane modelul de referinta in MTB pentru o perioada indelungata. Acesta a fost ales modelul anului, de catre revista VELO VERT. In paralel, SUNN lanseaza o gama de biciclete de munte simple, cu o geometrie foarte bine gandita si cu tuburi din otel cu diametru redus, numita seria 1003.

1993: s-a lansat echipa de MTB SUNN

Antrenor al echipei Sunn vine François GACHET! Junioarea Anne-Caroline Chausson trece de la BMX la ciclism montan pe un model 6003 adaptat. In scurt timp echipa devine Campioana mondiala la Junior Downhill!

1994: Primul titlu mondial la Downhill masculin

Ca antrenor combatant, François GACHETda un exemplu intregii echipe si urca pe primul loc in clasamentul final al Cupei Mondiale, el caștigand primul titlu din liga mondiala pentru Franța. Imediat dupa aceea, Anne Caroline Chausson extinde titlul mondial si la juniori, aceasta nefiind invinsa pana in 1998 cand si-a incheiat cariera. Gama de MTB este extinsa. Modelele se succed cu repeziciune. Sunn prezinta Tox, 5000, Vertix, Revolta și Maxe.

Eric Barone se alatura echipei Sunn și devine campion mondial la Downhill Master!

1995: ERIC BARONE depaseste 200 km/h pe bicicleta primita de la SUNN

Apare prima bicicleta SUNN cu suspensie integrala. Revolt 2 este votata bicicleta anului. Sunt concepute si lansate BMX-urile cu roti de 26”. Tot atunci era lansata si gama de sosea.

1996: Echipa SUNN devine Campioana mondiala la Downhill!  Echipa avea deja aproximativ 24 de rideri profesionisti din toate categoriile!

1998: La revedere MAX

Max Commencal paraseste SUNN. Acesta porneste intr-o noua aventura construindu-si propria marca care ii va purta si numele. SUNN devine campioana mondiala pentru al doilea an consecutiv.

Christophe DUPOUEY devine campion mondial la disciplina XC (cross-country), iar Miguel MARTINEZ la aceeasi disciplina, categoria tinere sperante. Tot anul acela apare si al treilea titlu la Downhill!

Lansarea bicicletei Palomino, model 99. Bicicleta este campioana mondiala la Downhill 3 ani consecutiv.

1999: Sunn are gama completa: Marca SUNN ajunge la peste 40 de modele. Sunt incluse toate tipurile: Racing, Road, BMX, MTB si Cruiser.

2003: Se lanseaza modelul REVOLT 2003

2005: Reinoire

Se lanseaza noua gama, care simbolizeaza renasterea marcii. Trei noi modele dedicate noilor discipline, Drac pentru Street / Dirt, cu cadru din oțel CRMO. Acest an marcheaza revenirea radicala și sosirea lui Kern și Kern LT.

2007: anul lui KERN EXO si LT EVO

Kern Exo este ales MTB-ul anului și Kern LT este ales EvoEnduro al anului.

2013: Un nou impuls

Dupa o perioada de dezvoltare salbatica, compania este preluata de catre MFC Manufacture Française du Cycle, actualul proprietar.

2014: Surpriza! Este prezentat noul concept SUNN

2015: La treaba! Este prezentata noua gama SUNN.

2016: SUNN urca din nou pe podium!

Echipele SUNN de BMX si Enduro ajung iarasi pe podium cu locul 2 in EWS (enduro world series), loc ocupat de Isabeau Courdurier. La masculin Thomas Lapeyre s-a clasat pe locul 14 si Kilian Bron pe 40. La finalul EWS 2016, echipa SUNN a ocupat locul 10, devansand echipe precum Cannondale, Specialized racing team, Santa Cruz x SRAM, Ghost, BMC si altele!

2017: Veloteca preia distributia Sunn in Romania

Acest demers reprezinta dorinta Veloteca de a completa oferta magazinului propriu și cu biciclete din segmentul ‘gravity’ (enduro), dar si introducerea pe piata a unei marci care a scris istorie in domeniul sportului extrem de peste 30 de ani.

f64.ro%20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

##################################################### #####################################################