free download 78 travel guides written by experts

Berliner Zimmer

Artişti din Europa de sud-est care traiesc la Berlin

Goethe-Institut si Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) va invita la deschiderea expozitiei Berliner Zimmer – Artişti din Europa de sud-est care traiesc la Berlin

Silva Agostini (Albania)
Haris Epaminonda (Cipru)
Šejla Kamerić (Bosnia-Hertegovina)
Kristina Leko (Croatia)
Dan Mihaltianu (Romania)
Tanja Ostojić (Serbia)
Yorgos Sapountzis (Grecia)
Evanthia Tsantila (Grecia)
NasanTur (Turcia)
Mariana Vassileva (Bulgaria)

Curator: Birgit Hoffmeister
Co-curator: Oana Tanase

Vernisaj: 22 Septembrie, ora 18.00
Foto Anexa, Calea Moşilor 62-68, Bukarest

Durata expoziţiei: 22 septembrie -23 octombrie 2011
Deschis: miercuri-duminica 10.00 – 18.00

Expozitia Berliner Zimmer prezinta lucrarile a zece artisti din noua tari din Europa de sud-est, care traiesc si creeaza la Berlin.

Lucrarile selectate oglindesc dialogul artistilor cu vechea si cu noua lor patrie, precum si tensiunea creata intre prezent si trecut. Berlinul este cel care ofera artistilor spatiu de exprimare, insa pentru cei mai multi dintre ei este doar o promisiune pe termen scurt.

Din punct de vedere semantic, termenul „Berliner Zimmer“ se refera la perioada indepartata a industrializarii avansate, care a fost urmata de schimbari substantiale ale nevoilor de locuire si ale rolurilor locuirii. Berliner Zimmer (camera berlineza) reprezinta un manierism al tipologiei blocurilor din Berlinul sfarsitului de secol 19 si al inceputului de secol 20.

Initial era vorba de o camera de asteptare sau destinata primirii oaspetilor. Mai tarziu s-a transformat intr-un spatiu de trecere, o camera care facea conexiunea intre spatiile principale si secundare ale apartamentului. Este vorba despre o camera mare cu o geamuri pe colt orientate spre curtea interioara (atrium), un spatiu ce are la baza un concept tipologic al funcţionalitatii si care include multe elemente stilistice si emotionale.

Ca urmare, prezenta expozitie trateaza notiunea de Berliner Zimmer intr-o dimensiune metaforica, in conjunctie si in relatie cu Berlinul, acest mare oras al culturii.

Prin exemplul marcant de politica culturala si infrastructura, Berlinul a devenit orasul patron al artei contemporane, oferind si asigurand multor artisti tineri din alte tari, posibilitatea de a crea si a fi promovati. Astfel, orasul devine un loc de receptie, care functioneaza ca un nod de legatura cu tarile de provenienta ale artistilor.

Prin acest oras si prin acesti artisti se formeaza o Camera Berlineza conceptuala, pe care privitorii expozitiei sunt invitati sa o cunoasca.

Proiectul expozitional apartine Muzeului Macedonean de Arta Contemporana si Goethe-Institut. A fost prezentat pentru prima data la Salonic in luna mai a acestui an.

La Bucuresti expozitia este prezentata in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC).

Cu ocazia vernisajului din 22 septembrie vor fi prezenti Birgit Hoffmeister (curator), Evanthia Tsantila (artist, Grecia) si Dan Mihaltianu (artist, Romania).

Parteneri media: Igloo, 24 Fun, RFI, Zeppelin, Feeder, Modernism.ro.

Bucuresti, 19.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *