free download 78 travel guides written by experts

Berlin 1961. Kennedy, Hrusciov si cel mai periculos loc din lume

Berlin 1961. Kennedy, Hrusciov si cel mai periculos loc din lumeFrederick Kempe
Editura Litera

Cand vorbim despre momente importante din istoria noastra este, adesea, usor sa facem presupuneri cu privire la modul in care s-ar fi desfasurat anumite evenimente in cazul in care anumite persoane ar fi actionat intr-un al mod: oameni politici care ar fi luat alte decizii. Cand vine vorba despre Razboiul Rece din nou se pot face multe supozitii. Istoria nu poate fi insa schimbata, tot ce ne ramane este sa incercam sa aflam cat mai multe detalii, sa o intelegem astfel incat, in prezent si viitor, sa putem preveni conflicte, razboaie.

Inainte de a va spune cate ceva despre volumul de fata, permiteti-mi sa va spun despre autorul lui, Frederick Kempe, faptul ca a fost a fost 25 de ani editorialist si reporter la The Wall Street Journal. "Berlin 1961. Kennedy, Hrusciov si cel mai periculos loc din lume" este o lucrare de peste 700 de pagini cu o bibliografie impresionanta care ne invita sa aflam mai multe despre criza Berlinului care a dus la reactivarea razboiului Rece.

Lucrarea este foarte bine documentata si "ne prezinta acele evenimente intr-un mod nou si uimitor, explorand particularitatile celor doua mari tari, Statele Unite si Uniunea Sovietica, mediul politic intern din fiecare si rolurile cruciale jucate de personalitatile liderilor lor, pentru ca apoi sa intreteasa totul in relatari la fel de importante privind modul in care au actionat acei factori chiar in tari ca Germania de Est si de Vest." (p 12, din cuvantul inainte scris de generalul Brent Scowcroft).

Generalul mai subliniaza: "Contributia lui Fred Kempe la o intelegere cruciala a acelei perioade consta in combinarea stilului jurnalistic al reportajului de la fata locului, a aptitudinilor analitice ale unui specialist in stiinrw politice si in utilizarea, ca un adevarat istoric, a unor documente americane, sovietice si germane desecretizate pentru a oferi o perspectiva unica asupra fortelor si persoanelor care se afla la originea construirii Zidului Berlinului – emblematica bariera care a ajuns sa simbolizeze dezbinarea adusa de Razboiul rece." (pp 9-10).

Intr-adevar, volumul se constituie intr-o lucrare care ofera o perspectiva ampla asupra unor situatii si momente care au dus la semnarea numitor acte, la luarea anumitor decizii care, in final, au dus la ridicarea Zidului Berlinului. Unele amanunte or sa va uimeasca, altele poate or sa va amuze (de pilda intamplarea in care sotia cuiva, nu va spunem cine ca sa ramana o surpriza, ajunge sa fie pusa in situatia de a saruta o anumita persoana intr-un anume context – din nou, va lasam pe voi sa aflati detaliile din carte).

Volumul este structurat in trei mari parti – jucatorii, amenintarea furtunii si confruntarea, toate trei cu mai multe subcapitole -, urmate de un Epilog, sectiunea de multumiri, bibliografie si un index util.

S-a evitat inceperea unui conflict nuclear in 1961, dar s-a ajuns si la ridicarea unui zid intre Est si Vest, intre puteri si regimuri complet diferite.

Hrusciov spunea ca "Berlinul este cel mai periculos loc din lume. URSS doreste sa realizeze o operatie asupra acestui punct sensibil, sa elimine acest ghimpe, acest ulcer" si iata ca s-a ajuns la diminuarea importantei Berlinului si ca URSS si-a impus influenta in acest oras, sau cel putin intr-o parte a lui.

O lucrare-marturie istorica, un volum interesant bazat pe o seama de documente desecretizate care ne ofera o viziune de ansamblu asupra anului 1961, dar si informatii amanuntite si detalii despre un situatiile si deciziile care au dus la punctul de cotitura in istorie: ridicarea Zidului Berlinului.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *