metalshow

BERD sprijina extinderea fondului de pensii PRVA

în sud-estul Europei

În martie 2007, BERD a semnat un contract cu Prva Pokojninska Druzba („Prva”) Slovenia pentru o investiţie de capital în valoare de 8 milioane euro, care va asigura fondurile viitoare pentru înfiinţarea şi extinderea fondului de pensii Prva şi a filialelor pentru managementul activelor în Europa de sud-est (Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, România şi Ucraina) şi, într-o a doua etapă, în Comunitatea Statelor Independente.

Ca rezultat, BERD devine cel de-al treilea acţionar al PPD, după Dej, cu o participaţie de 32%, şi Poteza Skupina, cu 30%. Înfiinţat în anul 2000, Grupul Prva deţine poziţia de lider în rândul companiilor de fonduri de pensii din Slovenia cu o cotă de piaţă de aproximativ 22,5%. În prezent deţine operaţiuni de fonduri de pensii în Macedonia, cu o cotă de piaţă de 53%,  precum şi în Kosovo şi Serbia, urmând să intre pe pieţele din Albania şi Ucraina. Companiile din Grupul Prva totalizează un număr de peste 250.000 de acţionari. În ciuda faptului că este un grup destul de tânăr, PPD se dovedeşte a fi unul dintre furnizorii de pensii importanţi în regiune, cu experienţă şi un accent regional clar.

În România, Prva a înfiinţat Prima Pensie Fond de Pensii S.A. Compania vizează obţinerea unei cote de 10% pe piaţa pensiilor obligatorii şi va lansa, de asemenea, şi un fond de pensii facultative în primul trimestru al anului 2008.

Jonathan Woollett, Director BERD pentru Instituţiile Financiare Non-bancare, a declarat: „Ca acţionar al Grupului Prva din Slovenia, deţinător al companiei Prima Pensie, Banca sprijină intrarea acesteia pe piaţa pensiilor din România. Grupul Prva reprezintă un administrator performant al pensiilor la nivel regional, oferind asigurări de pensii şi realizând administrarea fondului de pensii în această regiune. Participarea companiei Prima Pensie pe piaţa pensiilor din România va spori competiţia şi va aduce know-how de valoare pentru pieţele locale de pensii.”

Damjan Mencej, Preşedinte şi CEO Prima Pensie Fond de Pensii S.A., a declarat: “Prima Pensie oferă clienţilor expertiza câştigată de Grupul Prva în sectorul pensiilor şi în managementul portofoliului. În România compania deţine o echipă de oameni capabili, cu experienţă în toate aspectele activităţilor fondului.”

Bucuresti, 3.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *