free download 78 travel guides written by experts

„Ben-Hur” – o distribuţie contemporană readuce la viaţă o poveste clasică

Protagonistul filmului este evreul Ben-Hur (Jack Huston), un prinț al Ierusalimului acuzat pe nedrept de trădare de fratele său adoptat, Messala (Toby Kebbell), un ofiţer în armata romană, și vândut ca sclav. Ben-Hur e deposedat de titlul său nobiliar, de familie şi avere şi obligat să rătăcească, ani de zile, pe mare, ca sclav.

Deşi, aparent, povestea lui Ben-Hur este una despre răzbunare, eroul descoperă forţa miraculoasă a iertării şi izbăvirii. „Unul dintre ultimele lucruri pe care Iisus Hristos le-a spus pe cruce este: iartă-i, tată, căci nu ştiu ce fac”, spune unul dintre scenarişti, Keith Clarke. Practic, cu ultima sa respiraţie, Iisus îi iartă pe cei responsabili de moartea sa. Ben-Hur e exact ca mine şi ca tine, mai spune el. Când revine acasă, e decis să se răzbune pe cel care l-a distrus. Uimitor, însă, află mântuirea, iar asta îi ia o piatră de pe inimă. Ca să fie şi mai terapeutică povestea iertării, viaţa lui Ben-Hur se dezvoltă în paralel cu cea a lui Iisus.


Filmul „Ben-Hur” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 19 august 2016, fiind distribuit în format 3D şi IMAX 3D.

Jack Huston dăduse probă pentru rolul lui Messala 

Regizorul Timur Bekmambetov, un perfecţionist foarte pragmatic, recunoaşte că selecţia actorului pentru rolul lui Ben-Hur le-a dat cea mai mare bătaie de cap. Au organizat mii de ore de castinguri şi nu s-au lăsat până când nu au găsit acel om care se mula cel mai bine pe viziunea din noul film. Acela a fost, într-un final, actorul Jack Huston, cunoscut pentru nenumărate roluri în televiziune, teatru şi pe marele ecran. Actorul îşi aduce aminte amuzat de prima întâlnire cu regizorul. „Timur mi-a cerut să îi spun cum mi se pare personajul Ben-Hur, aşa că am început să vorbesc despre asta şi îl vedeam cum îşi ia notiţe cu repeziciune. Pentru el, discuţia noastră era o sursă de autenticitate pentru film”.

„Ceea ce multă lume nu ştie este că, la început, Jack a dat o probă pentru rolul lui Messala. Dar, după ce am stat de vorbă cu el despre film şi personaje, am avut revelaţia că, de fapt, el este cel care trebuie să îl joace pe Ben-Hur”, îşi aminteşte regizorul. Potrivit producătoarei executive Roma Downey, Jack Huston îl portretizează fabulos pe Ben-Hur. „De-a lungul filmului îl vedem în diferite ipostaze, se schimbă fizic şi psihic. Fizic se transformă dintr-un prinţ fermecător într-un om dezolat şi umilit”, spune ea.

Toby Kebbell e un Messala mai relaxat

Ca rolul lui Huston să fie deopotrivă în acord cu povestea, dar şi pe măsura aşteptărilor publicului de astăzi, era extrem de important cine îi va fi partener în rolul fratelui trădător. Tony Kebbell, deşi foarte tânăr, şi-a construit deja un renume de actor foarte versatil, jucând în filme ca „Warcraft. Începutul” sau „Planeta Maimuțelor: Revoluție”. „Toby a avut o contribuţie remarcabilă la rolul lui Messala”, spune producătorul Duncan Henderson. „Personajul e clar plin de nuanţe, dar Toby a reuşit să îi confere un pic din simţul său exacerbat al umorului. Messala e un om întunecat, dar Toby îi dă o nuanţă de lejeritate, de relaxare”.

„Când l-am cunoscut pe Timur mi-am dat seama că aceasta e o poveste despre fraţi, familie, despre cât de rău ne purtăm uneori cu cei pe care îi iubim, cât de des avem nevoie de iertare”, spune Kebbell. „Messala şi Ben-Hur sunt două personaje simbiotice”, mai spune Kebbell, adăugând că a fost o experienţă de neuitat să joace aceste roluri pline de dragoste şi ură.

Un nume greu

Morgan Freeman este, cu siguranţă, unul dintre actorii cu greutate din film. El joacă rolul şeicului Ilderim, un personaj care, faţă de clasicul film din 1959, are o apariţie mult mai amplă. Şeicul e mentorul lui Ben-Hur şi e cel care îl învaţă cum să conducă un car în cursă. „Aveam nevoie de un actor de calibrul lui Morgan Freeman pentru a scoate în evidenţă caracterul onorabil al şeicului şi pentru a face din el un personaj integrat în poveste”, spune scenaristul John Ridley. „Pentru mine, ca persoană de culoare, a fost extrem de important să intrepretez acest personaj”, spune Freeman. Regizorul Timur Bekmambetov se află la a doua colaborare cu Morgan Freeman şi afirmă că actorul este exact ce trebuia pentru a da o nuanţă de cinism, dar şi de emoţie personajului.

Femeile din viaţa lui Ben-Hur

Alte personaje care se remarcă în film sunt Esther, prietena din copilărie a prinţului evreu, interpretată de Nazanin Boniadi. Actriţa spune că a fost foarte atrasă de complexitatea personajului, Esther fiind mereu sfâşiată între familie şi alegerile politice. În rolul mamei lui Ben-Hur o regăsim pe Ayelet Zurer, care dă viaţă unui personaj matern bun şi generos, atât de bun încât îl adoptă pe Messala, decizie pe care ajunge să o regrete ulterior. Iar în rolul surorii lui Ben-Hur apare Sofia Black-D’Elia.

Iconicul Isus Hristos

Unul dintre rolurile iconice din noul film este, cu siguranţă, cel al lui Iisus Hristos, jucat de Rodrigo Santoro. Regizorul Timur Bekmambetov îşi aduce aminte că l-a ales pe Rodrigo pentru acest rol datorită talentului său imens, dar şi pentru că respiră putere şi bunătate. Să joace rolul lui Iisus a fost o mare provocare pentru Santoro. „Miliarde de oameni din întreaga lume au o relaţie foarte personală cu Iisus Hristos, cu imaginea şi reprezentările lui. A fost o răspundere enormă pe umerii mei, dar şi o şansă extraordinară”.

O temă universală, tratată contemporan

„Clasicul «Ben-Hur» al lui Charlton Heston e unul dintre filmele mele preferate. E un spectacol minunat, mai ales ţinând cont de epoca în care a fost făcut”, spune producătorul executiv Mark Burnett. „Însă orice înseamnă pentru mine acest film, copiii mei adolescenţi n-au auzit în viaţa lor de el. Mi-am dat seama că există un public larg, tânăr, care e pregătit pentru o nouă abordare a clasicei poveşti, cu ajutorul noilor tehnologii de astăzi”. Iar regizorul Timur Bekmambetov ştia sigur că nu vrea să facă un blockbuster bombastic. „E un film epic nu pentru sutele de cai şi cursa de care, ci pentru ideile vehiculate. Ca stil, însă, felul în care e filmat, editat şi proiectat cu siguranţă va atrage publicul tânăr”, spune el.

Trailerul filmului:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *