metalshow

BCR sustine proiectele de mediu pentru o “Romanie curata”

Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat o finantare in valoare de peste 5,5 milioane EUR in cadrul primului Proiect de gestionare a unui sistem ecologic integrat de colectare a deseurilor din Romania. Creditul a fost acordat societatii Supercom in calitate de Unic Operator pentru gestionarea serviciilor publice de colectare si transport a deseurilor menajere in cadrul unui proiect din judetul Dambovita si va fi folosit pentru achizitionarea de utilaje de colectare si transport a deseurilor menajere.

„BCR a sprijinit implementarea cu succes a primului proiect de gestionare a unui sistem ecologic integrat de colectare a deseurilor din Romania. Proiectul din Judetul Dambovita este unul de o importanta deosebita in dezvoltarea infrastructurii de mediu locale si pentru atingerea standardelor de mediu ale Uniunii Europene in privinta colectarii deseurilor. Credem ca acesta este viitorul si vom sprijini in mod special in continuare astfel de proiecte verzi”, a declarat Cristian Florin Saitariu, director executiv Directia Clienti Corporativi Mari, BCR.

Valoarea intregului proiect este de aproximativ 65 milioane EUR, 75% din suma provenind din fonduri europene iar diferenta este reprezentata de contributia locala asigurata dintr-un credit de la Banca Europeana de Investitii contractat de Consiliul Judetean.

Gestionare deseurilor in cadrul Uniunii Europene

In practica Uniunii Europene, gestionarea deseurilor este considerata o componenta specifica a serviciilor publice, careia i se da aceeasi importanta ca si alimentarii cu apa, energie sau asigurarii cailor de transport. Planificarea gestionarii deseurilor este un proces continuu, care se reia si se adapteaza conditiilor noi aparute in timp, realizarile evaluandu-se periodic.

Planul Regional de Gestionare Deseuri este un instrument de planificare pe baza caruia se poate obtine asistenta financiara si suport din partea Uniuni Europene. Planul Regional de Gestionare Deseuri are drept scop conformarea tuturor regiunilor la cerintele legale referitoare la gestionarea deseurilor municipale si asimilabile generate atat in mediul urban cat si rural, in vederea imbunatatirii conditiilor de mediu. Elaborat in baza prevederilor legislative europene si nationale, Planul Regional de Gestionare Deseuri transpune la nivel regional obiectivele Strategiei nationale de gestionare a deseurilor. Scopul acestui document este sa promoveze cooperarea intre autoritatile locale si judetene pentru a crea si dezvolta un sistem integrat de management al deseurilor care sa inlocuiasca actualul sistem, ineficient atat din punct de vedere economic, cat si al protectiei mediului. Se urmareste ca in acest mod, sa fie identificate o serie de solutii durabile, adaptate particularitatilor fiecarei regiuni, care sa asigure indeplinirea tintelor nationale si obligatiilor pe care Romania si le-a asumat.

Bucuresti, 12.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *