free download 78 travel guides written by experts

BCR – credite de peste 200 milioane EUR in cadrul Programului Prima Casa 4

Banca Comercială Romană (BCR) a acordat până în prezent, credite în valoare de peste 200 milioane EUR în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă 4 şi a ajutat astfel aproape 5.400 de familii să îşi achiziţioneze prima locuintă.

BCR a început, pe 6 iunie a.c., creditarea în cadrul programului Prima Casă 4, fiind prima bancă din România ce s-a înscris în aceasta etapă a programului. Ritmul de acordare al creditelor Prima Casă este mult mai accelerat în etapa a 4 a în comparaţie cu etapele anterioare. Dacă dupa primele 5 luni ale primei etape a programului (Prima Casă 1) erau acordate peste 3.700 credite, după primele 5 luni ale etapei a 4 (Prima Casă 4) sunt acordate deja un număr de peste 5.350 credite.

Până în prezent, BCR a acordat peste 20.000 credite în cele 4 etape ale Programului Prima Casă, volumul acestor credite fiind de aproximativ 800 milioane EUR.

Valoarea medie a unui împrumut din PC4

Valoarea medie a unui împrumut din programul Prima Casă 4 este de 38.500 EUR, în scădere faţă de prima etapă a programului când valoarea medie a fost de 41.200 EUR. În plus, valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 11%. Clienţii au beneficiat astfel de condiţiile preferenţiale de dobândă şi avans acordate prin intermediul programului.

Profilul clientului din PC4

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate pentru Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) cu studii superioare (absolvenţi de universitate) fără copii în întreţinere. În ceea ce priveşte starea civilă, beneficiarii creditelor Prima Casă 4 sunt în proporţie de 45% căsătoriţi.

Criterii de eligibilitate PC

Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50m².

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienţii cu istoric în relaţia cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienţii fără istoric).

Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de EURIBOR) este de 223 EUR.

Clienţii trebuie să dispună de un aport personal (avans) de minim 5%.

Banca acceptă până la 3 coplătitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Creditul este garantat parţial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanţia emisă de FNGCIMM, în numele si în contul statului, având valoare determinată, iniţial egala cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanţării garantate – deci la jumătate din valoarea acordată a creditului. De asemenea, şi beneficiarii creditelor obţinute în primele 3 etape ale programului vor plăti un comision de gestiune mai mic decât în anii anteriori – deoarece procentul de 0.49% se aplică la jumătate din valoarea soldului garanţiei şi nu la soldul integral ca în anii anteriori.

În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0.15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioada de construcţie, dar nu mai mult de 18 luni.

Bucuresti, 16.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *