free download 78 travel guides written by experts

BCR a acordat primul credit pentru reabilitare termica

Banca Comercială Romană (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe în baza convenţiei semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR) privind plata dobânzii subvenţionate aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit

Convenţia cu MDTR a fost semnată în baza OUG 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, atât pentru asociaţii de proprietari cât şi pentru persoane fizice.

Beneficiarul creditului este Asociaţia de Proprietari Alexandru Vlahuţă, Bloc Lama F, din Municipiul Cluj-Napoca. Blocul de locuinţe care va fi eficientizat termic are 9 etaje, 3 scări şi 120 apartamente.

Valoarea finanţării acordate de bancă este de peste 500 de mii de lei.

„BCR a reuşit să se mobilizeze exemplar, astfel încât, am acordat creditul în doar 2 săptămâni de zile de la ultimele modificări legislative care reglementează subvenţionarea dobânzii aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Acest lucru a presupus supervizarea semnării contractelor de fidejusiune între părţile semnatare şi anume asociaţia de proprietari, proprietarul apartamentului şi reprezentantul Ministerului de Finanţe în plan local. Totodată, am asigurat depunerea acestor contracte la BCPI în vederea notarii în Cartea Funciară a fiecărui apartament”, a declarat Melania Mirea, Şef Departament Microîntreprinderi în BCR.

„Suntem extrem de bucuroşi că am reuşit împreună cu BCR să realizăm acest parteneriat. Este o procedură laborioasă, dar normală fiind vorba şi de bani publici. Însă, avantajele subvenţionării dobânzii combinat cu reducerea costurilor la căldură a convins fiecare proprietar de apartament. Un alt avantaj este şi eliminarea impozitului pe clădiri pentru toţi proprietarii pentru minim 5 ani. Estimăm că, în urma acestor lucrări, facturile noastre vor scădea cu cca 40%”, a declarat Ioan Cătană, preşedintele Asociaţiei de proprietari Alexandru Vlahuţă, Bloc Lamă F.

În scopul reducerii consumului de energie al cladirilor de locuit, creditele pot fi accesate pentru reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente. Sumele pot fi utilizate şi pentru repararea sau achiziţionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinţa individuală. Totodată, pot fi făcute lucrări de termo-hidro izolare a acoperişului/terasei, dar şi de înlocuire a tâmplăriei exterioare cu tamplarie performanta din punct de vedere energetic.

„Oferim consiliere pentru întocmirea dosarului de finanţare. Pe lângă creditul propriu-zis, propunem clienţilor persoane fizice şi asociaţii de proprietari, un pachet complet de produse şi servicii bancare, prin care aceştia pot realiza importante economii de timp şi de bani. Astfel, pentru asociaţiile de proprietari, pachetul conţine gratuitatea tuturor operaţiunilor intrabancare, abonament la serviciul de efectuare plăti prin canale alternative fără comision lunar şi carduri de debit fără comision anual, precum şi dobânzi preferenţiale la constituirea depozitelor în lei la o luna. De asemenea, oferim firmelor de construcţii care iau parte la programul de reabilitare termică a locuinţelor dobânzi avantajoase pentru sumele constituite ca garanţie de bună execuţie a lucrarilor”, a declarat Romulus Pop, director regional retail BCR, Regiunea Nord Vest.

BCR acordă creditul pe o perioadă de până la 5 ani, iar dobânda este integral subvenţionată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pentru că o Asociaţie de proprietari să aibă acces la această facilitate de finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, este indicat să se prezinte la bancă pentru consiliere şi informare dar şi să solicite oferte pentru realizarea lucrărilor de construcţie propriuzise.

Apoi trebuie ca Adunarea Generală a Asociaţiei de proprietari să să întrunească şi să ia decizia de reabilitare a blocului de locuinţe şi să solicite o expertiză tehnică şi un audit energetic. Urmează prezentarea la bancă a documentaţiei necesara aprobării creditului (documentele sunt de regulă copii ale unor documente proprii, precum şi aferente lucrărilor, documentaţie pe care o realizează împreună cu constructorul). După aprobarea de către bancă a dosarului şi a garanţiei de către FNGCIMM, lucrările pot începe.

Bucuresti, 22.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *