Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Baumix: initiativa privata- singura solutie a dezvoltarii proiectelor de reabilitare termica

Prin iniţiative private, asociaţiile de proprietari pot reduce semnificativ costurile proiectului şi timpul de aşteptare

Producătorul autohton de materiale de construcții Baumix încurajează asociaţiile de proprietari să ia iniţiativă în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, în condiţiile în care proiectele propuse şi implementate de autorităţile centrale şi locale nu au avut succesul promis, atât din punct de vedere al costurilor cât şi al timpului de aşteptare.

“Mai puţin de 30% dintre blocurile intrate în programul de reabilitare au fost predate, restul însă riscă să nu primească în următoarele 12 luni sau poate niciodată banii necesari acestui proces. În contextul în care veniturile populaţiei sunt în scădere iar costurile pentru întreţinere cresc semnificativ, oamenii nu mai pot aştepta. Aşadar, este momentul ca asociaţiile de proprietari, prin iniţiative private, să coordoneze direct aceste proiecte, diminuând astfel timpul de aşteptare şi scăzând totodată costurile finale,“ a declarat Augustin Russu, director general Baumix.

Costurile bugetate până în prezent în proiectele de reabilitare erau de cel puţin 2 ori mai mari decât dacă acestea ar fi fost făcute individual, din cauza cheltuielilor de proiectare şi aprobare, afirmă reprezentanţii companiei. Totodată, ei subliniază că avansul dat de către asociaţiile de proprietari ar fi fost suficient pentru a plăti întreaga lucrare de anvelopare.

În ceea ce priveşte proiectul guvernamental nou, care implică finanţarea reabilitării din resursele asociaţiei de locatari, cu participarea statului doar prin acoperirea dobânzii împrumutului bancar, Augustin Russu declară: „Proiectul, laudabil de altfel, este supus riscului unei derulări greoaie din cauza formalităţilor de îndeplinit în relaţia beneficiar-finanţator-garant-constructor. Aşadar, în prezent, soluţia nu poate fi decât cea a iniţiativelor private ale fiecărei asociaţii de proprietari.”

Bucuresti, 17.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *