free download 78 travel guides written by experts

Banda DECT va fi disponibila la nivel national

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a finalizat şi a publicat pe pagina sa de internet Documentul de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz („banda DECT” – digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicaţii digitale avansate pe suport radio). În urma unei consultări publice care a avut loc anul acesta, Autoritatea stabileşte prin acest document ca banda DECT să devină disponibilă la nivel naţional.

Odată cu adoptarea Documentului de poziţie, ANCOM demarează procesul de stabilire a opţiunilor operatorilor cu privire la zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care aceştia solicită noi drepturi de utilizare în banda DECT.

Astfel, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unei/unor reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe pot transmite ANCOM, până la data de 26 iunie 2014 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio. În trei zile după acest termen, ANCOM va publica tabelul centralizator preliminar al opţiunilor exprimate de operatori, pe judeţe şi localităţi, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-şi modifica opţiunile iniţiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni după centralizarea preliminară a opţiunilor.

Odată încheiată această etapă, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de operatori şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.

ANCOM va acorda licenţe în banda DECT prin încredinţare directă în localităţile pentru care nu se depun mai multe solicitări, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai mulţi operatori, se va organiza o procedură de selecţie comparativă.

Autoritatea își propune astfel să încurajeze utilizarea acestei benzi de frecvenţe, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicaţii electronice.

În banda DECT (1880-1900 MHz) funcționează în prezent reţele publice de tip punct-multipunct de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL– wireless local loop). În acest moment, sunt în vigoare trei licenţe în această bandă, licenţe deţinute de Romtelecom pentru judeţele Galaţi, Tulcea, Ilfov şi Bucureşti.

Bucuresti, 16.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *