metalshow

Banci: Din noiembrie, conturile vor fi mai usor de mutat de la o banca la alta

De la 1 noiembrie 2009, consumatorii din Uniunea Europeană vor putea să-și transfere mai ușor conturile de la o bancă la alta în cadrul aceluiași stat membru. Îmbunătățirea se datorează implementării de către asociațiile bancare naționale din statele membre a unui set de principii comune pentru transferul conturilor bancare, adoptat anul trecut de Comitetul European al Industriei Bancare (EBIC) (IP/08/1841). De acum înainte, dacă un client vrea să-și mute contul curent la altă bancă, noua bancă îi va oferi asistență pe tot parcursul transferului.

„Mă bucur că asociațiile bancare naționale și-au luat în serios acordul de autoreglementare și au acționat pentru ca principiile comune să fie gata de aplicare până la 1 noiembrie. Vom urmări cu toată vigilența ca aceste principii să se aplice efectiv în practică”, a declarat comisarul pentru piața internă și servicii Charlie McCreevy.

Potrivit informațiilor furnizate Comisiei de EBIC, toate asociațiile bancare naționale cu excepția celei din România au luat măsuri pentru implementarea acestor principii de autoreglementare în statele lor. În Portugalia aplicarea principiilor se va amâna cu o lună, iar în Polonia cu două. Majoritatea asociațiilor bancare naționale au comunicat că transferul se va efectua fără nicio taxă pentru client.

Conform principiilor comune pentru transferul conturilor bancare, adoptate în decembrie trecut de sectorul bancar european, dacă un client vrea să-și mute banii la altă bancă, aceasta din urmă va acționa ca principal punct de contact și îi va oferi asistență pe tot parcursul transferului.  Noua bancă va colabora cu cea veche spre a se asigura că plățile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe și ordinele de plată permanente, sunt transferate rapid și fără probleme. În sfârșit, noua bancă va acorda asistență clientului la închiderea contului vechi și la mutarea soldului în noul cont.

Informații suplimentare sunt disponibile la adresa:
//ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/mobility/baeg_en.htm

Bucuresti, 04.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *