free download 78 travel guides written by experts

Banca Europeana Pentru Reconstructie si Dezvoltare sprijina

modernizarea serviciilor postale din Romania

Imprumut de 50 milioane de euro pentru constructia de centre automatizate de sortare

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda Companiei Nationale Posta Romana un imprumut in valoare de 50 milioane de euro pentru finantarea constructiei in Bucuresti a primului centru automatizat din tara pentru sortarea trimiterilor postale si modernizarea centrului de sortare existent la Cluj. Pana la 20 milioane de euro din acest imprumut va fi sindicalizat cu banci comerciale. Compania Nationala Posta Romana va contribui la acest proiect cu 10 milioane de euro din surse proprii.

Constructia de centre de sortare automatizata constituie un element cheie in modernizarea Companiei Nationale Posta Romana S.A, care intampina concurenta sporita in urma liberalizarii pietei serviciilor postale, conform reglementarilor Uniunii Europene.

Compania, aflata in proprietatea statului roman, a fost infiintata, in forma sa actuala, in 1991, cand in Romania, activitatile de posta si telecomunicatii au fost separate. Astazi, Compania Nationala Posta Romana S.A., prelucreaza zilnic 2,2 milioane scrisori si peste 50.000 colete, dispunand de o retea care depaseste 7.100 puncte de lucru.

Pana la finele anului 2008, compania are exclusivitate pentru distribuirea trimiterilor postale cu o greutate maxima de 50 de grame. In paralel, compania are obligatia de a deservi toate destinatiile din tara la acelasi nivel al pretului si calitatii. In cazul altor servicii, cum ar fi cele de pe segmentul de curierat rapid, Posta Romana se confrunta deja cu concurenta operatorilor privati.
Modernizarea si restructurarea companiei, in prezent in desfasurare cu sprijinul consultantilor specializati, este pe deplin agreata de BERD. Banca a sprijinit, de asemenea, Posta Romana in elaborarea intaiului sau plan de afaceri pe termen lung si a oferit companiei asistenta in aria reglementarilor internationale aferente achizitiilor publice.

Strategia de dezvoltare a Companiei Nationale Posta Romana este axata pe trei obiective majore: conformitate cu standardele Uniunii Europene de calitate a serviciilor, cresterea eficientei operationale si dezvoltarea de noi servicii.

Michelle Senecal de Fonseca, Director al Sectorului de Telecomunicatii, Informatica si Media al BERD, a apreciat acordul ca fiind unul istoric: “Acesta nu este doar primul proiect in sectorul postal pentru BERD, ci si proiectul cu cea mai mare amploare pentru Posta Romana de cand a fost infiintata in urma cu mai bine de 150 de ani. Este pentru prima data cand compania a contractat un imprumut comercial pe termen lung, iar BERD este hotarata sa se asigure ca aceasta finantare isi va atinge obiectivele.”

Dan Mihai Toader, Director General al C.N. Posta Romana a afirmat: “Acest acord reprezinta un punct de cotitura in demersurile intreprinse de companie pentru obtinerea de eficienta, performanta in afaceri si excelenta in oferirea de servicii de calitate. Posta Romana este preocupata ca acest proiect in parteneriat cu BERD sa fie un succes si sa consolideze drumul catre urmatoarele etape de dezvoltare operationala si comerciala pe care compania este hotarata sa le parcurga.”.

BERD este cel mai mare investitor in Romania, avand angajamente ce depasesc 3,50 miliarde de euro in peste 190 proiecte.

Bucuresti, 12.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *