free download 78 travel guides written by experts

“Baiatul in pijamale vargate”, o lectie de umanitate

Miramax Films, care a realizat si memorabilul “La vita è bella” al lui Roberto Benigni, ne prezintã pelicula “Bãiatul în pijamale vãrgate”, o poveste cutremurãtoare despre inocenta pierdutã si omenia regãsitã si “unul dintre cele mai bune filme ale anului.”[n.n. 2008] – Jeffrey Lyons, NBC/“REEL TALK”.

Inspirat de best-seller-ul omonim scris de John Boyne, “Bãiatul în pijamale vãrgate” este povestea Holocaustului din perspectiva lui Bruno (Asa Butterfield), bãiatul în vârstã de 8 ani al unui ofiter german (David Thewlis, cunoscut publicului cinefil din seria “Harry Potter”). Detasat drept comandant al unui lagãr de concentrare, nazistul se mutã, împreunã cu familia, într-o locuintã din apropiere. Plictisindu-se în noua casã si dornic de tovarãsi de joacã, Bruno devine tot mai curios în legãturã cu “ferma” care se zãreste în depãrtare si, în ciuda interdictiilor mamei (Vera Farmiga, câstigãtoarea premiului pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul Independent de Film al Marii Britanii), începe sã exploreze împrejurimile pânã la gardul de sârmã ghimpatã care îngrãdeste curtea aceea “ciudatã”, unde oamenii stau toatã ziua îmbrãcati în “pijamale”. Astfel îl cunoaste pe Shmuel (Jack Scanlon), un bãietel evreu de aceeasi vârstã, cu care se împrieteneste si se joacã, ba chiar îi duce mâncare pe ascuns.

Curând, aflã cã trebuie sã-si considere noul prieten dusman, la fel ca pe toti ceilalti evrei, dar candoarea si pofta ludicã a celor doi copii sunt mai puternice decât lectiile de propagandã antisemitã nelipsite din educatia lui Bruno. Shmuel, “dusmanul”, îl învatã ce înseamnã cu adevãrat prietenia si astfel, în loc sã separe lumi, gardul de sârmã ghimpatã îi uneste pe cei doi copii, sterge diferentele sociale si etnice si creeazã o aliantã – fireascã la vârsta copilãriei, dar cu desãvârsire interzisã în contextul epocii. Curiozitatea lui Bruno si prietenia sincerã care îl leagã de “bãiatul în pijamale vãrgate” are însã consecinte neasteptat de tragice pentru amândoi, iar finalul povestii relevã nu doar o lectie de istorie, ci si una de umanitate.

Numeroase cãrti si filme au fost inspirate de Holocaust, însã “Bãiatul în pijamale vãrgate” impresioneazã, surprinzãtor,tocmai prin evidenta faptului cã nazistii exterminau nu doar oponentii declarati sau presupusi ai rasei ariene, ci si constiinta propriilor copii, prin educatia defectuoasã, bazatã pe minciunã, manipulare si cruzime nejustificatã, pe care le-o dãdeau prin exemplul faptelor lor. Scenaristul si regizorul Mark Herman are în palmares douã nominalizãri la premiile BAFTA pentru “Little Voice”si a câstigat un premiu Cesar la categoria “Cel mai bun film strãin” cu “Brassed Off”.“Bãiatul în pijamale vãrgate”a fost nominalizat la premiile Goya de anul acesta drept cel mai bun film european si se lanseazã acum pe DVD, având ca bonusuri scene tãiate, comentariile audio ale realizatorilor productiei si minifilmul “Prietenul de dupã gard”. Distribuit de Prooptiki România.

Bucuresti, 08.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *