free download 78 travel guides written by experts

Avertisment in privinta zgomotului emis de playerele audio personale

Oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la riscurile pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale

Conform unui aviz al Comitetului ştiinţific al UE pentru riscuri sanitare emergente şi noi, emisă astăzi, ascultarea muzicii la volum ridicat şi pe o perioadă îndelungată de timp la playerul personal poate duce la afecţiuni permanente ale auzului. Avizul ştiinţific arată că 5–10% dintre cei care folosesc playere audio personale riscă pierderea permanentă a auzului dacă ascultă muzică mai mult de o oră pe zi în fiecare săptămână la un nivel ridicat al volumului timp de cel puţin 5 ani. Comisia Europeană a cerut comitetului ştiinţific independent să examineze această chestiune, având în vedere folosirea larg răspândită a playerelor audio personale şi creşterea numărului de tineri expuşi acestui tip de zgomot. Oamenii de ştiinţă confirmă că există motive de îngrijorare şi Comisia Europeană va examina, în continuare, împreună cu statele membre şi părţile interesate, posibile măsuri care ar putea fi adoptate pentru protejarea mai bună a copiilor şi adolescenţilor de expunerea la zgomotul generat de playerele audio personale şi alte dispozitive similare.

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Sunt îngrijorată din cauză că atât de multe persoane, mai ales tineri, care folosesc frecvent playere audio personale şi telefoane mobile la nivele acustice ridicate, ar putea, fără să ştie, să îşi afecteze iremediabil auzul. Constatările ştiinţifice indică un risc evident şi trebuie să reacţionăm rapid. În primul rând, trebuie să sensibilizăm consumatorii şi să aducem această informaţie în domeniul public. În plus, trebuie să evaluăm din nou, ţinând cont de această opinie ştiinţifică, mijloacele de control aflate în vigoare, pentru a ne asigura că sunt pe deplin eficiente şi ţin pasul cu noua tehnologie.

Normele actuale
Există deja un standard de siguranţă european, care limitează nivelul de zgomot al playerelor audio personale la 100 dB, dar creşte îngrijorarea faţă de afecţiunile auzului care ar putea apărea din cauza expunerii excesive la astfel de surse. Astfel de afecţiuni pot fi prevenite în mare parte prin măsuri cum ar fi reducerea nivelului şi duratei de expunere la zgomot. Opinia comitetului ştiinţific UE scoate în evidenţă faptul că utilizatorii de playere audio personale – dacă ascultă numai 5 ore pe săptămână la setări de volum ridicat (mai mare de 89 decibeli) – depăşesc limitele impuse în prezent pentru nivelul de zgomot permis la locul de muncă. Utilizatorii care ascultă pentru perioade mai lungi riscă pierderea permanentă a auzului după 5 ani. În această situaţie se află aproximativ 5–10% dintre ascultători, ceea ce ar putea însemna între 2,5 şi 10 milioane de persoane în Uniunea Europeană.

Ce va face Comisia acum?
Comisia Europeană a cerut acest studiu ştiinţific din cauza îngrijorării crescânde cu privire la ameninţarea capacităţii auditive, în special în cazul adolescenţilor şi copiilor, provenită din practicarea unor activităţi de petrecere a timpului liber, cum ar fi folosirea playerelor audio personale. Pe baza acestor dovezi ştiinţifice, Comisia va organiza o conferinţă la Bruxelles, la începutul anului 2009, pentru a evalua constatările comitetului ştiinţific împreună cu statele membre, reprezentanţi ai industriei de profil, consumatori şi alte părţi interesate şi pentru a discuta ce trebuie făcut mai departe. Seminarul va lua în considerare măsurile de precauţie pe care le pot lua utilizatorii şi soluţiile tehnice pentru micşorarea capacităţii de vătămare a auzului, precum şi necesitatea unor reglementări suplimentare sau revizuiri ale standardelor de siguranţă existente pentru protecţia consumatorilor.

Ce pot face consumatorii?
Utilizatorii de playere audio personale pot, deja, să ia unele măsuri practice de precauţie, de exemplu să verifice dacă dispozitivul pe care îl folosesc poate fi setat la un nivel maxim al volumului ceva mai puţin ridicat sau pot să micşoreze manual volumul şi pot avea grijă să nu folosească playerul personal pentru perioade prelungite de timp, în interesul propriei capacităţi auditive.

Context
Este bine cunoscut faptul că expunerea îndelungată la un nivel de sunet excesiv poate vătăma auzul. Pentru protejarea lucrătorilor, s-au stabilit limite pentru nivelul de zgomot permis la locul de muncă. Sunetele la care este expus publicul, venite din mediul înconjurător – cum ar fi zgomotul traficului, cel provenit de la şantierele de construcţii, aeronave sau din vecinătate – pot fi extrem de iritante, dar, în cele mai multe cazuri, nu sunt suficient de puternice pentru a vătăma auzul.
În ultimii ani, zgomotul la care oamenii sunt expuşi în timpul practicării activităţilor de timp liber a devenit o ameninţare semnificativă la adresa auzului, din cauză că poate ajunge la volume foarte ridicate şi pentru că afectează o parte tot mai mare a populaţiei, în special tinerii. Creşte îngrijorarea faţă de expunerea la noua generaţie de playere personale, care pot reproduce sunete la volume foarte ridicate fără pierderea calităţii. Riscul vătămării auzului depinde de nivelul de sunet şi perioada de expunere.

În ultimii ani, vânzările de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vânzările de playere MP3. În general, în UE se estimează că aproximativ 50 până la 100 de milioane de persoane ascultă zilnic muzică la playere portabile. În ultimii patru ani, vânzările unitare estimate sunt de 184–246 milioane pentru dispozitivele audio portabile şi 124–165 milioane pentru playerele MP3. În întreaga Uniune Europeană, multe milioane de oameni folosesc zilnic playere audio personale şi, dacă le folosesc necorespunzător, se expun riscului de vătămări ale auzului.

Textul avizului se găseşte la: //ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/docs/scenihr_o_018.pdf
O versiune a avizului pe înţelesul tuturor:
//ec.europa.eu/health/opinions/en/hearing-loss-personal-music-player-mp3/
Informaţii generale cu privire la CSRSEN
//ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/04_scenihr/04_scenihr_en.htm

Bruxelles, 13.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *