free download 78 travel guides written by experts

Autoritatile romane vor cumpara produse ecologice, incepand cu 2015

Legea Achizițiilor Publice Verzi va permite autorităților publice să achiziționeze produse și servicii ecologice. Aceasta va contribui la dezvoltarea unei piețe de produse și servicii verzi, cu un potențial de 20 de miliarde de lei, dacă doar 20% dintre achizițiile publice ar fi ecologice.

Proiectul de lege, inițiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și ANRMAP are ca obiective generale:
a) asigurarea utilizării eficiente a fondurilor, prin promovarea produselor, serviciilor şi lucrărilor cu impact minim asupra mediului.
b) îmbunătăţirea calităţii prestaţiilor şi optimizarea costurilor pentru achiziţiile publice pe termen scurt, mediu şi lung.
c) dezvoltarea pieței interne a produselor, serviciilor, lucrărilor și tehnologiilor verzi.
d) promovarea protecţiei mediului şi a dezvoltării durabile.
e) promovarea consumului şi producţiei durabile, precum şi a eficienţei utilizării resurselor.
f) încurajarea dezvoltării şi aplicării tehnologiilor curate şi prietenoase cu mediul.
g) promovarea progresului social care favorizează dezvoltarea economică.

„Principalul beneficiu al acestei legi este protecția primăriilor împotriva abuzurilor unor autorități de control precum Curtea de Conturi, care vede în orice achiziție verde un atac la banul public, iar criteriile ecologice le consideră condiții restrictive. Este exact motivul pentru care noi suntem acum cercetați și sancționați: pentru că am închiriat o mașina hibrid în cadrul unui proiect european. Prezentul proiect de lege va pune la colț această abordare kafkiana și va ajuta la dezvoltarea pieței produselor mai puțin poluante în România”, arată Costel Popa, Președintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

În cadrul proiectului „5% în 5 ani. Achiziții verzi pentru o economie verde”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și desfășurat în perioada August 2013-Octombrie 2014, organizațiile partenere au desfășurat activități pentru elaborarea și promovarea Legii Achizițiilor Verzi.

În urma celor opt dezbateri publice organizate în cele opt regiuni de dezvoltare au fost consultate peste 120 de autorități publice, companii și organizații neguvernamentale și s-au încheiat protocoale de colaborare cu 10 autorități de la nivel local și central. Coagulând rezultatele dezbaterilor, grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului a elaborat proiectul de lege, iar începând cu luna iulie a fost defașurată o campanie de susținere și promovare a Proiectului, care se va încheia odată cu depunerea Legii în Parlament. În cadrul campaniei au fost realizate:
– 1 spot video ilustrat despre achizițiile publice ecologice,

Cumparam verde from Centrul pentru Politici Durabile on Vimeo.

– 5 mini-documentare cu producători și furnizori verzi din România,
– 5 testimoniale cu politicieni care susțin proiectul de lege.

Materialele sunt difuzate pe canalele partenerilor media: Green Report, Think Outside the Box, RFI Romania, InfoMediu Europa și 2Celsius Network.

„Aplicând această lege, sectorul public își face datoria de a utiliza eficient banul public, în folosul comunității pe care o reprezintă dar și al societății în general prin încurajarea economiei prietenoase cu mediul. În același timp, sectorul privat care a văzut în dezvoltarea unei economii verzi o oportunitate pentru viitor și care dincolo de toate barierele, a investit în soluții inovatoare și cu consum redus de energie și resurse, poate fi încurajat să continue să investească în mediu. În vederea promovării produselor și serviciilor ecologice am creat portalul achizitiiverzi.ro, care vine în întâmpinarea nevoilor celor două sectoare”, arată Lavinia Andrei, Președintele Fundației Terra Mileniul III.

Site-ul www.achizitiiverzi.ro a devenit prima platformă de informare și resurse cu privire la achizițiile verzi, incluzând atât o secțiune cu documente tehnice necesare procesului de achiziții publice ecologice, cât și o secțiune de producători și furnizori verzi din România.

Bucuresti, 30.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *