caravana metropolis
Shadow

Autonom

Annalee Newitz
Editura Nemira

O studentă care devine dependentă de teme îi trezește suspiciuni lui Judith Chen, cunoscută ca Jack. Cum ar putea fi cineva dependent de teme? Să fie oare acesta un efect advers al pastilelor contrafăcute pe care le-a realizat ea?

Jack face transport pentru companiei de mirodenii și ierburi care exportă în Zonă. Aceasta este acoperirea perfectă pentru traficul cu pastile contrafăcute. Marile companii creează pastile pe care nu toată lumea și le permite, iar Jack îi ajută pe oameni cu mai puține resurse financiare să aibă acces la astfel de pastile realizând copii ale medicamentelor mult-dorite.

De obicei, Jack testează pe ea toate pastilele pe care le facem pentru a asigura că nu există efecte adverse. De data aceasta însă, nu a testat pastila contrafăcută după Zakuity, un nou medicament care te face să iubești muncă și să fii productiv.

Autonom recenzie

“Puneai medicamentul sub limbă și începeai să simți că munca e plăcută. Nu-ți creștea doar gradul de concentrare. Te făcea să te bucuri de muncă. (…) Sub influența lui Zakuity, aveai sentimentele pe care se presupune că ar trebui să le ai după o treabă bine făcută. Nu mai existau regrete, nici temeri că s-ar putea să nu transformi lumea e un loc mai bun când fabricai încă un ghem de atomi legați în rețea. Iar sentimentul recompensei la terminarea unei sarcini era atât de intens, încât făcea să trebuie zvârcolești în scaunul confortabil de birou, să-ți înfigi unghiile în suprafață moale a biroului, să respiri greu timp de aproximativ un minut.” (p. 12)

Reluând analiza pastilei originale, Jack descoperă că aceasta crea dependență. Și decide să facă ceva în acest sens.

Nu lucra ciudat se întâmplă când un intrus intră pe navă ei și încearcă să fure niște medicamente. Jack îl omoară dar rămâne cu botul lui. Este foarte surprinsă să descopere că acest bot era de fapt un om care fusese vândut ca sclav de mic și era obișnuit să se comporte ca un robot, nu ca un umanoid.

În paralel, Eliasz, un agent militar angajat de o companie farmaceutică, și un robot, Paladin, sunt antrenați pentru a porni în căutarea lui Jack și pentru a putea dovedi contrabanda pe care ea o făcea.

Va fi oprită epidemia bizară? Ce se va întâmpla cu Jack? Se va afla adevărul despre noile pastile produse de Zaxy?

Ce se întâmplă mai departe și cum se termină totul va las pe voi să descoperiți citind romanul.

Annalee Newitz aduce în atenție subiecte interesante: un potențial viitor al omenirii, condiția omului atunci când diferențele sociale se acutizează, influența tehnologiei în viața de zi cu zi, impactul roboților în viața oamenilor. Se merge mai departe, analizându-se în detaliu modul în care se dezvoltă un robot.

“Pentru toți roboții care se îndoiesc de programarea lor” – iată dedicația cu care începe cartea.

Autonom este un roman interesant, captivant, apreciat la nivel internațional și care a fost nominalizat la premiile Nebula și Locus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.