free download 78 travel guides written by experts

Aurul prinde viteza, in timp ce fondurile hedge zboara

Saxo Bankde Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank

  • Fondurile hedge își mențin nivelurile bearish record, prin contracte futures
  • XAUUSD navighează în jurul valorii de 1,080-1,105$/uncie

Sentimentul legat de aur și alte piețe de metale a fost accentuat negativ în ultima perioadă. Niciun semn de inflație combinată cu o creștere a profitului pe titluri de stat, monedele din economiile emergente au fost în colaps, nicio cerere de protecție, un dolar în creștere și o creștere a dobânzii Rezervei Federale tot mai aproape: toți sunt factori care au dus la un exod… departe de aur.

Acest lucru este confirmat și de piața contractelor futures, unde fondurile hedge au avut un trend bearish pronunțat în ultima perioadă. Drept rezultat, am văzut combinarea netă a pozițiilor futures și opțiunilor pe aur fiind negativă pentru prima dată de când a început colectarea acestor date, în 2006.

Schimbarea a fost încurajată și de creșterea numărului de poziții short care, acum, sunt la un nivel record de 121.000 de loturi, respectiv 12,1 milioane uncii. În timp ce o simplă reducere a acestei valori ar putea atrage o scădere de preț de 50$, aceasta nu ar fi suficientă pentru a schimba sentimentul.

grafic aur

Posesiunile în fonduri exchange-traded susținute de depozite fizice de aur au scăzut cu 63,6 tone în luna iulie. O asemenea scădere lunară n-a mai fost văzută din Q2 al 2013, când am asistat la prăbușirea ultimului prag superior de preț.

Investitorii pe termen lung, cum ar fi cei care investesc în ETP-uri, s-ar putea să fie nevoiți să renunțe la poziții, dacă situația reducerilor de posesiuni continuă.

Acest lucru a fost evident după scăderea sub pragul de 1.132$/uncie: depășirea a cestui prag a atras atenția asupra unor posibile pierderi mai mari – ceva ce a devenit și mai limpede în timpul “crizei bruște” din 20 iulie care a coborât prețul la cotația cea mai joasă din ultimii 5 ani și jumătate.

grafic aur

Urmare a vânzărilor menționate mai sus, aurul s-a consolidat în intervalul 1.080$/uncie – 1.105$/uncie. O spargere a pragului – într-o direcție sau alta – ne va aduce o variație de 20-50$.

În raportul nostru pe trimestrul al III-lea, am evidențiat riscul unor slăbiri ale aurului în prima parte a Q3, înainte de a vedea creșterea prețului, spre finalul anului. Am văzut și încă vedem potențialul primei măriri a dobânzii Federale (Rezerva Federală a SUA) de a deveni o oportunitate de cumpărare pentru unii, pentru că va elimina incertitudinea din ultimii doi ani.

O coborâre sub 1.090$/uncie, totuși, va determina o revizuire în scădere a prognozei noastre privind prețul aurului la sfârșitul anului, care acum e de 1.275$/uncie.

Deocamdată, vânzătorii short vor fi fericiți sub 1.105$/uncie, iar singurul și cel mai bun sprijin în favoarea aurului vine din simplul fapt că mulți pur și simplu… îl detestă! Asta ar putea produce un val semnificativ de vânzări short, declanșat de diverse evenimente și motive.

Pentru ca o asemenea reacție să devină un punct de cotitură, trebuie să vedem un răspuns mai puternic din partea pieței fizice de aur, schimbare care ar putea fi produsă de modificarea dobânzilor peste Ocean sau de o corecție majoră pe pieța de acțiuni.

Bucuresti, 07.08.2015

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *