free download 78 travel guides written by experts

Aurora

Kim Stanley Robinson
Editura Nemira

Aurora, de Kim Stanley Robinson, a apărut recent în imprintul Armada powered by Nemira și este romanul considerat cel mai bun al autorului de la trilogia Marte încoace.

Romanul este un SF interesant și neobișnuit față de alte cărți ce abordează subiecte similare. Pe scurt, Aurora este povestea unei nave care trebuie să ajungă pe o lună din sistemul solar Tau Ceti, loc care, se pare, ar putea susține viața oamenilor.

Dar călătoria e lungă – 160 de ani. Povestea începe pe măsură ce nava se apropie de destinație. Diferența între cartea lui Robinson și altele este că el nu a imaginat oameni care sunt puși în stază pe timpul călătoriei. Dimpotrivă.

Aurora, Kim Stanley Robinson

Toți cei de pe navă duc vieți normale. Atât cât se poate, pe o navă. Sunt 2000 de suflete pe această navă. 12 ecosisteme – de la tundră la tropical, fiecare cu flora, fauna și populația lui – toate menite a recrea viața de pe Pământ odată ajunși pe lună.

Nava însăși e specială – pentru că trebuie să păstreze permanent echilibrul între cele două roți. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării.

Eroina e Freya, o fată care crește pe navă și abia așteată să ajungă la destinație. Știe prea bine, de la mama ei, cât de greu e să menții echilibrul navei și al sistemelor ei astfel încât totul să meargă bine. Știe și că echilibrul acesta este foarte fragil și că este necesară foarte multă muncă și pricepere pentru a putea să ai grijă de toate.

S-ar putea crede că romanul e povestea călătoriei către Tau Ceti. Dar nu e așa. De fapt, nava ajunge destul de repede să aterizeze. Aici apar alte probleme – de îndată ce se constată că există niște forme de viață extratereste capabile să omoare oamenii și să distrugă nava.

Unii dintre supraviețuitori vor să vină acasă, în timp ce alții ar vrea să rămână.

Cu toate că firul epic următor e important pentru a putea înțelege de ce e romanul atât de apreciat la nivel internațional, nu o să dezvălui mai mult din acțiune.

O să vă spun însă că Aurora o să vă suscite interesul de la primele pagini. Veți vedea că date tehnice sunt incluse atent – și fără a plictisi -, dar, mai ales, că există numeroase teme atinse în roman, dincolo de poveste în sine.

Ce faci pentru a rămâne în viață? Cât de mult trebuie să riște colonizatorii și cât au voie să se protejeze? Ce părere au oamenii dacă unii dintre cei care pleacă în astfel de misiuni se întorc după un eșec? Cum reacționăm la întâlnirea cu alte forme de viață? Cum va arăta planeta noastră peste câteva sute de ani? Ce soluții vom avea atunci? Cum ne ajutăm planeta, acum, pentru a evita dezastrul din viitor?

Acestea sunt doar câteva subiectele pe care le veți observa în carte.

Kim Stanley Robinson scrie atent, pune punctul pe i, ridică întrebări despre viitor și prezent întotdeauna într-un mod prietenos, interesant și captivant. Nu e așadar de mirare că multe publicații și cititori din întreaga lume îl apreciază.

O asociere magnifica intre speculatia despre viitor si grandoarea imaginatiei.“ – Sunday Times
„Kim Stanley Robinson pune sub lupa si analizeaza critic lucrurile deja cunoscute, vine cu intrebari niciodata puse inainte si, adesea, regandeste forma in care se pot spune povestile.“ – Locusmag

Romanul Aurora este unul ce trebuie citit pe îndelete și care poate pune pe gânduri pe oricine. Un SF de neratat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *