free download 78 travel guides written by experts

Atentia pietei se muta pe sedința FOMC si pe apetitul scazut de risc

de John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Ședința de mai târziu a Comitetului Federal pentru o Piață Liberă (Federal Open Market Committee) ar trebui să fie vedeta săptămânii, dar piața are lucruri mai importante de făcut după devalorizarea yuanului chinezesc produsă începând cu sfârșitul lunii iulie.

E de așteptat să vedem niște concluzii FOMC care să arate că Rezerva Federală este în continuare precaută în adoptarea primei creșteri de dobândă din 2006 încoace. Un aspect demn de reținut este aprecierea USD care acționează acum ca o piedică în calea deciziei Fed, iar o revalorizare a yuanului nu va face decât să accentueze starea de indecizie.

Pe frontul apetitului de risc, e important să notăm declinul recent al indicelui Shanghai Composite către zona medie de 200 de zile, care pare să fie “nivelul oficial de intervenție” din iulie și începutul lui august, deși valoarea nominală scăzută din iunie este cu câteva procente mai joasă decât nivelurile de azi-noapte.

În același timp, foarte urmăritul indice EuroStoxx50 se tranzacționează sub valoarea medie pe 200 de zile, într-o piață europeană destul de bizară, cu indicele german DAX împărtășind această stare (cu valoarea de închidere ieri sub acest indicator mediu pe 200 de zile), în timp ce indicele american S&P 500 a închis ieri cu 1% peste media de 200 de zile.

Așa cum am mai arătat în ultima vreme, nivelul general al sentimentului de risc e important în determinarea centrului de atenție al pieței și a ratelor de schimb; un apetit pozitiv de risc e, în general, susținător al USD și GBP, în timp ce apetitul negativ sprijină EUR.

Să nu uităm nici anunțarea datelor privind indicele CPI din SUA de azi, pentru că tot ceea ce discută și face FOMC pleacă de la datele interne. Dacă ne va surprinde CPI-ul american așa cum a făcut ieri cel britanic? Nivelul de bază al indicelui respectiv e așteptat să crească cu 1,8% pe baze anuale, un nivel care a mai fost atins doar de două ori din 2014.

Un 2% ar fi un sprijin important pentru dolarul american, în special dacă ne uităm la efectele colapsului prețului la petrol care ar putea sugera niveluri mai mari spre finele anului (prețurile alimentelor și energiei ar putea lua urma prețurilor de bază și dacă vom vedea o inflație peste 2%, în pofida unei aprecieri solide a USD, piața s-ar putea orienta către niveluri chiar peste ținta anunțată de fed pentru finele anului, de 2%).

EURUSD

Investitorii au renunțat, se pare, să mai caute o logică în direcția cursului, dar riscurile evenimentelor de azi sunt suficient de mari pentru a găsi o indicație referitoare la direcția pe care o vom lua spre finalul trimestrului, cu o închidere sub 1.1000 fiind argumentul pentru o posibilă valoare minimă de 1.0800, în timp ce o valoare spre 1.1100/25 ar reaprinde speranța creșterii, deci am putea vedea încercări peste 1.1215, către media pe 200 de zile.

Evoluția zilnică EURUSD. Sursa: ©Saxo Bank

Celelate perechi valutare în combinație cu USD sunt la fel de nesigure, din cauza incertitudinii direcționale a monedei americane.

Bucuresti, 19.08.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *