free download 78 travel guides written by experts

Asociatiile ECO TIC si Recolamp sustin cea de a doua editie a Premiilor acordate de “Ziua Mediului”

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, Asociaţiile ECO TIC şi RECOLAMP, sprijină demersul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Fundaţiei Terra Mileniul III, WWF, EcoAssist, Greenpeace, Alma-Ro şi Copacul de Hârtie în organizarea celei de a doua ediţii a “Premiilor de Mediu”. Ca şi anul trecut, politicieni, autorităţi locale şi centrale, personalităţi şi jurnalişti vor fi “premiaţi” pentru “contribuţia”, pozitivă sau negativă, pe care au avut-o în domeniul protecţiei mediului. Evenimentul va avea loc vineri, 5 iunie, şi se va desfăşura la Cafeneaua Verde Café din strada Domniţa Ruxandra nr.15, începând cu orele 18.30. Ceremonia de premiere va fi urmată de un concert DrumUp şi de apariţia Omuleţilor Verzi.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului, pe data de 5 iunie, şapte organizaţii care se ocupă cu protecţia mediului, cu o activitate bogată în acest domeniu, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, acordă “Premiile de Mediu” pentru România. Evenimentul se află la a doua ediţie, în cadrul lui urmând a fi recunoscuţi şi apreciaţi cei care şi-au adus contribuţia la protejarea naturii, indiferent de modul de acţiune şi domeniul de activitate. În egală măsură, nu vor fi uitaţi nici cei care, intr-un fel sau altul, au contribuit la distrugere şi poluare, iar acestora li se vor acorda premii negative.

Asociaţiile ECO TIC (organizaţia colectivă de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – DEEE – din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum) şi Recolamp (organizaţia colectivă de gestionare a deşeurilor provenite din surse de lumină) susţin evenimentul organizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în parteneriat cu Copacul de Hârtie, EcoAssist, Greenpeace, Terra Mileniul III, WWF şi Asociaţia Alma-RO.

Prin acest demers, toţi cei implicaţi doresc să atragă atenţia opiniei publice, a politicienilor şi a mass-media, cu privire la problemele de mediu, Mai mult, acordarea premiilor reprezintă o modalitate degajată de stabilire a unui dialog între toţi actorii implicaţi şi preocupaţi de acest domeniu, care au astfel ocazia să se cunoască mai bine într-un mediu informal.

Organizatorii îşi propun dezvoltarea capacităţii de advocacy a organizaţiilor nonguvernamentale de protecţia mediului din România şi prin implementarea pe termen lung a sistemului de premiere cu ocazia Zilei Mediului.
Evenimentul de decernare a premiilor va avea loc vineri, 5 iunie şi se va desfăşura la Cafeneaua Verde Café din strada Domniţa Ruxandra nr.15, începând cu orele 18.30. Ceremonia de premiere va fi urmată de un concert DrumUp şi de apariţia Omuleţilor Verzi.

În 2008, pe lista premiaţilor s-au aflat ministrul Korodi Attila, europarlamentarii Daciana Sârbu şi Magor Imre Csibi, parlamentarii Peter Eckstein Kovacs şi Gheorghe Funar, Adevărul Verde, ProTV şi revista Tabu – la categoria iubitorilor naturii, iar ministrul Varujan Vosganian, parlamentarii Relu Fenechiu, Dan Cârlan şi Verestoy Attila – la categoria premii negative acordate distrugătorilor mediului. În 2009, lista premianţilor cuprinde nume noi, persoane cunoscute, care ni se vor alătura la eveniment pentru a sărbători împreună Ziua Mediului

“Premiile de Mediu aduc un suflu nou în peisajul acţiunilor dedicate protecţiei mediului de la noi. Dorim să stabilim o relaţie directă cu cei care dau dovadă de interes real şi preocupare faţă de problemele mediului. ” declară domnul Valentin Negoiţă, Preşedinte al Asociaţiei ECO TIC.

“Constatăm cu bucurie că în România sunt din ce in ce mai mulţi oameni care pun suflet şi care pot determina schimbări majore în plan local. Un cetăţean preocupat, un ONG, o firmă de salubritate, un consilier local, un primar, un angajat … aceştia sunt “eroii” noştri, cei care determină o schimbare în atitudine şi o îmbunătăţire a stării de fapt. Trebuie să-i cunoaştem şi să le recunoaştem rezultatele, fiind convins că modelele pozitive atrag reacţii pozitive” a completat Raul Pop, Director General Recolamp.

Asociaţia ECO TIC are o activitate bogată de conştientizare a populaţiei în privinţa importanţei protejării mediului inconjurător. Dintre proiectele dezvoltate de asociaţie pe parcursul acestui an, putem aminti Proiectul Pilot de la Ploieşti, dezvoltat în perioada decembrie 2008 – iunie 2009. Sub mesajul “Colectezi şi câştigi un mediu curat!”, a fost demarată o campanie de informare şi colectare DEEE, adresată locuitorilor Municipiului Ploieşti, în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploieşti, Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Un alt proiect dezvoltat de către ECO TIC este Proiectul Verdis, iniţiat în parteneriat cu Asociaţia MaiMultVerde. Derulat sub sloganul „Colectează şi câştigi un mediu sănătos”, programul îşi propune să îi convingă pe elevii de gimnaziu şi liceu de beneficiile colectării selective şi a reciclării deşeurilor. Programul de educaţie şi informare ecologică Verdis este destinat unor şcoli şi licee din Bucureşti, Braşov, Cluj, Galaţi şi Iaşi. Elevii şcolilor care iau parte la program vor fi încurajaţi să colecteze cât mai multe deşeuri electrice şi electronice, precum şi cantităţi cât mai mari de hârtie şi plastic în cadrul unei competiţii cu mai multe etape şi cu premii în valoare totală de 8000 de euro.

În ceea ce priveşte organizarea de acţiuni destinate creşterii gradului de informare a populaţiei cu privire la necesitatea colectării selective în vederea asigurării reciclării DEEE-urilor, Asociaţia Recolamp derulează şi susţine o serie întreagă de campanii adresate populaţiei, din care amintim – Marea Debarasare, Campania Umbrela Verde şi Omuleţii Verzi, Ziua Verde 2008, Ora Pământului, etc.

“Colţ Verde” este un proiect comun în care ECOTIC şi RECOLAMP colaborează, pentru stimularea colectării selective a deşeurilor electrice şi electronice, inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente. Mai multe detalii pe www.coltverde.ro

Bucuresti, 04.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *