free download 78 travel guides written by experts

Asociatia Salvati Dunarea si Delta destrama traditia neinceperii urmaririi penale pentru dosarele de

braconaj, brandul local al Tribunalului Tulcea

Prin asistența juridică oferită agenților ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) a înregistrat o nouă victorie în lupta cu ilegalitățile din Delta Dunării. Decizia pronunțată de tribunalul Tulcea în cazul dosarului penal nr. 5448/327/2010 [1] a schimbat soluția dată de Parchetul de pe lângă Tribunal care dispusese inițial neînceperea urmarii penale.

Iată un scurt istoric al cazului:

1. La data de 23.12.2007, doi consilieri ecologici (Acsentiev Nicu și Gheba Pavel) din cadrul ARBDD au fost agresați de către patru indivizi care pescuiau ilegal în zona canalului de acces în lacul Trei Iezere.

2. În urma plângerii adresată de părţile vătămate Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea a dispus în 31.07.2008 neînceperea urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii tentativei de omor calificat, soluție confirmată si de Curtea de Apel Constanța. În ciuda evidențelor și a datelor înscrise în raportul medico-legal, procurorul argumentează decizia menționând că pentru existenta tentativei de omor trebuie să existe trei elemente esențiale (1. Un obiect demn să provoace moartea; 2. Zona vizată să fie vitală; 3. Lovitura aplicată să aibă o intensitate mare.) Așadar, deși agenții ecologi au fost atacați cu obiecte dure (vâsla, maceta și bahorul [2], și chiar dacă Acsentiev Nicu a fost lovit în principal în zona cervicală și a capului, procurorul nu a putut cataloga atacul drept lovitură de intensitate mare și, prin urmare, a considerat că a lipsit intenția suprimării vieții.

3. Cercetările Parchetului în acest caz au continuat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și distrugere, pentru care, in final, acelas Parchet, a dat încă o dată soluția de neîncepere a urmăririi penale..

4. In anul 2010 cazul a fost reluat. Salvați Dunărea și Delta a formulat plângere împotiva soluției inițiale. Plângerea a fost de respinsă. Motivația respingerii a fost aceea că dovada unor leziuni menționate într-un certificat medico-legal nu demonstrează faptul că acestea au fost produse de făptuitori. Mai mult decât atât, prim-procurorul a refuzat expertiza tehnică a ambarcațiunii pe motiv că starea bunului rezultă din fotografiile depuse la dosar.

5. Soluția prim-procurorului a fost atacată la randul ei în instanță. Argumentele expuse de avocatul SDD au fost acceptate. După admiterea plângerii împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată, făptuitorii au declarat recurs. În data de 8 februarie 2011, Tribunalul Tulcea respinge ca inadmisibil recursul declarat de intimaţi și menţine hotărârea atacată ca temeinică şi legală. Drept urmare, soluția instanței de fond rămâne valabilă, iar cauza se va întoarce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea pentru începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj în formă agravantă și distrugere.

Având în vedere situația alarmantă a braconajului în Delta Dunării și fenomenul corupției cu care instituțiile de control ale Statului se confruntă, SDD va urmării cu atenţie evoluţia dosarului și, ori de câte ori agenții ecologi sau alte victime ale braconierilor vor avea nevoie de ajutor, vor primi tot sprijinul necesar pentru soluționarea unor astfel de cazuri.

Conform unor studii efectuate de Asociația Salvați Dunărea și Delta, în perioada 2005-2010, în urma actelor de control anti-braconaj efectuate în Delta Dunării, s-au întocmit un număr de 1175 de dosare. Din cele 1175 de dosare, procurorii au întocmit şi au trimis în instanţă spre judecare doar 88 de rechizitorii, restul de 1087 au primit soluția de neîncepere a urmăririi penale. O procedură foarte des întâlnită în practica organelor judiciare este "scoaterea de sub urmărire penală" a braconierilor prinşi în flagrant pe motiv că “fapta nu prezintă pericol social”.

NOTA:
[1] Informații despre acest caz și declarații ale părților implicate găsiți pe site-ul SDD:
//www.salvatidelta.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=637&Itemid=1
 
[2] Maceta – un cuțit asemănător unui topor, util în zonele greu accesibile pentru a tăia crengi, buruieni, plante agățătoare etc. Bahorul este un un cârlig ascuțit cu mâner lung.

Bucuresti, 25.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *