free download 78 travel guides written by experts

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania lanseaza o dezbatere nationala

pe tema accesului la tratament

Astăzi, 19 mai, de Ziua Mondială a Hepatitei, s-a lansat Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). Principalul obiectiv al asociaţiei este creşterea accesului la tratament pentru bolnavii cu afecţiuni hepatice cronice. De asemenea, asociaţia îşi propune să lanseze o platformă naţională de dezbatere pentru pacienţii a căror sănătate a fost afectată din cauza lipsei de coerenţă a politicilor de sănătate şi lipsa de transparenţă a sistemului de asigurări de sănătate din România. În acest sens, asociaţia anunţă lansarea www.hepato.ro, singurul website care abordează deschis problema listelor de aşteptare, a lipsei de tranparenţă în selectarea dosarelor pacienţilor şi a alocării fondurilor pe patologiile respective.

„Prin prisma experienţei personale, în prima fază a activităţii noastre, ne vom concentra pe pacienţii diagnosticaţi cu hepatită cronică B sau C”, spune Marinela Debu, preşedintele APAH-RO. „Fiind pacient cu hepatită cronică am încercat să intru în schema de tratament. Cu această ocazie am constatat lipsa de transparenţă a întregului proces, inechitatea şi anormalitatea sistemului românesc. Listele de aşteptare, criteriile discriminatorii pentru accesul la tratament şi condiţionarea tratamentului de alocarea fondurilor reprezintă obstacolele de netrecut în calea pacientului român diagnosticat cu hepatită cronică B sau C”, a mai spus Marinela Debu.

Estimările arată că peste 2 milioane de români trăiesc cu virusul hepatitei B sau C. În prezent, doar 1% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitei B au acces la tratament şi sub 1% în cazul celor infectaţi cu virusul hepatitei C. Netratată, hepatita B evoluează în ciroză hepatică la 30% din pacienţi, iar virusul hepatitei B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. În cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infecţiile acute se cronicizează.

Un sfert din cei cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică iar unu din cinci pacienţi cu hepatită cronică C dezvoltă cancer hepatic.

Lupta pentru drepturile pacienţilor cu afecţiuni hepatice cronice începe prin normalizarea statutului ghidurilor terapeutice. În statele occidentale, protocoalele de tratament au caracter orientativ, lăsând libertate medicului să evalueze pacientul ţinând cont de particularităţile medicale identificate în timp. În România, actualul protocol de tratament este publicat in Monitorul Oficial, respectiv are caracter de lege, obligând pacientul să se încadreze în limitele stabilite pentru a spera la tratament. Prin sistemul actual este încurajată intrarea în tratament într-un stadiu cât mai avansat al bolii, fapt care are consecinţe ireversibile asupra stării de sănătate a pacientului cronic.

,,Pentru pacienţii cu hepatite cronice, accesul la tratament este vital. Cu cât este început mai devreme, cu atât sunt evitate complicaţii precum cancerul hepatic sau ciroza. De aceea, eliminarea listelor de aşteptare şi asigurarea accesului la tratament pentru pacienţii cu hepatită cronică B sau C reprezintă nu doar o investiţie în sănătatea oamenilor, ci şi reducerea costurilor de tratament datorate complicaţiilor care apar inevitabil”, a adăugat Marinela Debu.

Proiectele APAH-RO

· Realizarea unui studiu la nivel naţional pentru a evidenţia problemele cu care se confruntă pacienţii români cu hepatită cronică atunci când încearcă să intre în schema de tratament.
· Pe termen lung, APAH-RO militează de asemenea pentru demararea unui program de screening la nivel naţional, care să ofere statistici clare asupra numărului de persoane purtătoare a virusului hepatitei B sau C
· Crearea unui Registru Naţional al Hepatitei şi înfiinţarea unui Program Naţional pentru Hepatite.

www.hepato.ro

Site-ul APAH-RO, www.hepato.ro, le oferă celor interesaţi posibilitatea de a afla mai multe despre afecţiunile hepatice şi accesul la tratament, oferindu-le oportunitatea de a-şi spune povestea, de a face reclamaţii şi de a pune întrebări.

Bucuresti, 19.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *