free download 78 travel guides written by experts

Asociatia No Abuse: Spune mai departe!

Asociaţia No Abuse a organizat marţi, 12 aprilie 2011, o dezbatere cu privire la efectele violenţei domestice asupra copiilor. Evenimentul a avut loc la Godot Cafe Teatru şi a reunit parlamentari, oameni politici, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai ONG-urilor implicate în prevenirea violenţei domestice şi protecţia drepturilor copilului, ai altor instituţii, lideri de opinie şi jurnalişti. Adrian Ciubotaru, unul dintre cei mai influenţi bloggeri din România, a fost gazda evenimentului.

Dezbaterea a avut ca punct de plecare animaţia Angry Man care ilustrează impactul violenţei domestice asupra copiilor chiar dacă aceştia nu sunt victime directe, nu sunt ei cei loviţi. Animaţia este creată de Anita Kili, o renumită animatoare şi producătoare de film din Norvegia, şi se bazează pe mult premiata carte “Angry Man”, semnată de Gro Dahle, cu ilustraţiile lui Svein Nyhus. Cartea a fost scrisă la cererea lui Øivind Aschjem, consultant pentru familie în cadrul Fundaţiei Alternative to Violence, şi este destinată copiilor şi adulţilor care se confruntă cu violenţa domestică. Prin urmare, povestea lui Boj, personajul principal, se bazează pe experienţele copiilor care au crescut în familii afectate de violenţă. Animaţia are peste 20 de premii în importante festivaluri de film internaţionale.

Angry Man reprezintă şi punctul central al proiectului „Spune mai departe”, care va fi implementat de Asociaţia No Abuse şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 5 în mai multe licee din Capitală. Scopul acestui proiect este de a ajuta la identificarea, protejarea şi sprijinirea copiilor afectaţi de violenţă domestică. Liceeni vor viziona animaţia şi vor discuta împreună cu specialiştii şi voluntarii DGASPC Sector 5 şi No Abuse pe marginea ei. De asemenea, vor învăţa ce pot face în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice, cui pot cere ajutor.

„Din păcate, şi în 2010 numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut în comparaţie cu anii trecuţi. E foarte important să încercăm să prevenim comportamentele violente, să acordăm ajutor victimelor, dar şi să introducem în legislaţie măsuri menite să descurajeze agresorii şi să încurajeze victimele să raporteze autorităţilor situaţia în care se află. Doar astfel putem lupta împotriva acestui fenomen cu implicaţii deosebit de grave pe termen lung”, a declarat Mirela Ţincu, preşedinte No Abuse. „Ne bucurăm de rezultatele proiectului „Pro Dialog”. Liceeni ne-au demonstrat că ei sunt interesaţi să găsească soluţii pentru a evita limbajul şi comportamentele violente. Considerăm că prevenirea are o dimensiune foarte importantă. De aceea, la iniţiativa şi în parteneriat cu DGASPC Sector 5, vom merge în mai multe licee din Bucureşti cu proiectul „Spune mai departe” pentru a-i încuraja pe tineri să ceară ajutor în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice şi pentru a-i sprijini să depăşească momentele dificile”, a mai spus Mirela Ţincu.

În cadrul evenimentului, Asociaţia No Abuse a prezentat câteva amendamente la legile privind violenţa domestică, aflate în dezbaterea Parlamentului. Unul dintre cele mai importante amendamente prevede introducerea cazierului contravenţional privind faptele de violenţă în familie, ca mijloc de evidenţă operativă a persoanelor care au fost sancţionate contravenţional pentru fapte de violenţă în familie sau împotriva cărora s-a dispus instituirea ordinului de protecţie, restricţie, interdicţie, alte măsuri de siguranţă sau au urmat programe de recuperare. Instituirea unei astfel de evidenţe, cu menţiunea comunicării acesteia numai autorităţilor abilitate prin lege, va conduce la descurajarea agresorilor de a mai înfăptui astfel de acte, precum şi la încurajarea victimei de a raporta din timp autorităţilor situaţia în care se află.

În cadrul evenimentului, Asociaţia No Abuse a prezentat şi rezultatele proiectului Pro Dialog realizat în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi cu sprijinul financiar al Loteriei Române. Prin intermediul acestui proiect derulat în Liceul Lucian Blaga Bucureşti şi Colegiul Naţional Mihai Viteazul Bucureşti, Asociaţia a vizat creşterea gradului de cunoaştere de către tineri a formelor de violenţă domestică, o mai bună identificare de către aceştia a trăsăturilor persoanelor violente, creşterea gradului de cunoaştere de către tineri a modalităţilor de a evita comportamentele violente, creşterea gradului de cunoaştere de către aceştia a persoanelor şi a instituţiilor la care pot apela în cazul în care sunt victime ale violenţei, o mai mare disponibilitate a tinerilor să vorbească cu prietenii şi membrii familiei despre formele şi implicaţiile violenţei.

Printre invitaţi s-au numărat: dna.Cristina Pocora, dna.Elena Mitrea, dl.Cornel Ghiţă, dna.Mihaela Popa, dna. Maria Stavrositu, dna.Cristina Coruţ – subprefect al Municipiului Bucureşti, dna.Sandra Pralong – UNFPA, dna.Ileana Savu, dna.Ruxandra Gîndu, dna.Silviana Barbu – DGASPC Sector 5, dl.Mihai Iacob – Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei, dna.Nicoleta Rotaru – DGPMB SAPC, dna.Iuliana Ţiclea şi dna.Claudia Bădică – Fundaţia Sensiblu, dna.Diana Dică – Adra România, dl.Marius Rusu – Salvaţi Copiii, dna.Adriana Bârloi – Focus, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, dl.Dan Ovidiu Ianculescu – Direcţia Sport Tineret Bucureşti, dna.Mihaela Niţă – Avon, dra.Ioana Flora, dra.Dorotheea Petre şi dra.Ada Condeescu, dar şi numeroşi reprezentanţi ai presei.

Principalele concluzii desprinse în urma dezbaterii sunt:
· Există modalităţi pentru a îmbunătăţi şi accelera schimbarea cadrului legislativ astfel încât victimele să fie mai bine protejate şi sprijinite, iar comportamentele agresive să fie descurajate.
· Putem crea programe care să ajute la prevenirea violenţei domestice şi care să contribuie la schimbarea mentalităţii.
· Este important să sprijinim victimele. Le putem încuraja să spună ce li se întâmplă, să ceară ajutor, putem semnala cazurile de violenţă domestică atunci când le identificăm.
· Putem găsi soluţii neconvenţionale pentru a ajuta la identificarea, protejarea şi sprijinirea copiilor şi adulţilor afectaţi de violenţă domestică.

Despre Asociaţia No Abuse

Asociaţia No Abuse (www.noabuse.ro) luptă împotriva violenţei domestice şi a abuzului prin campanii de informare, conştientizare şi educare, servicii de mediere, consiliere psihologică şi legală acordate victimelor şi prin advocacy. Prin acţiunile sale, Asociaţia aduce în dezbatere publică fenomenul violenţei în familie şi atrage atenţia diferitelor categorii de public ţintă în ceea ce priveşte implicaţiile pe termen lung pe care le generează comportamentele violente.

Bucuresti, 12.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *