free download 78 travel guides written by experts

Artmark deschide noul sezon cu o premiera: opere de arta provenind din colectiile regale

România Regală, de la Cuza la Regele Mihai, este licitaţia cu care Casa Artmark deschide sezonul de toamnă al licitaţiilor de artă, scoţând la vânzare aproximativ 200 de opere cu o valoare totală estimată la 400.000 euro. Pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, vor fi prezentate bijuterii aparţinând, dăruite sau dedicate membrilor familiei regale şi aristocraţiei din Principate, opere de pictură şi sculptură, arme de paradă şi carte bibliofilă realizate de membrii familiei regale sau dedicate acestora, obiecte rare de argintărie şi porţelan purtând însemne regale sau boiereşti, ordine şi decoraţii instituite de Casa Regală şi multe altele.

Împărţite în mai multe secţiuni, obiectele din perioada monarhiei româneşti aduc în prezent o atmosferă de basm, cu prinţi, prinţese şi domnişoare de pension.

Bijuterii, pandantive, mărţişoare şi broşe încântătoare din aur şi argint amintesc de rafinamentul doamnelor din familiile aristocrate române. O cruce din aur încrustată cu diamante şi perle ce a aparţinut, cu mai bine de un veac în urmă, uneia dintre domnişoarele Pensionului Notre Dame din Galaţi alături de butonii din aur decoraţi cu cifrul regelui Mihai sau ceasul miniatural din aur cu efigia regelui Carol II sunt toate mărturii ale unor vremuri înfloritoare.

Elementele de paradă care făceau parte din fastul regalităţii, se regăsesc şi în secţiunea dedicată armelor şi echipamentului militar. O piesă de mare valoare este Ordinul Carol I, în grad de Colan, cea mai înaltă decoraţie acordată în perioada regalităţii. Această decoraţie rarisimă este estimată între 35.000 € – 50.000 €. Aceeaşi secţiune cuprinde şi mai multe săbii de paradă purtând efigiile regilor României, în bună stare de conservare, evaluate la sume cuprinse între 600 € şi 1.400 €.

Calendarul pictat de Regina Elisabeta este una dintre piesele centrale ale licitaţiei, atât datorită valorii sale artistice, cât şi pentru istoria pe care o concentrează, opera datând din anul 1897. Pe spatele celor 14 file pictate sunt notate câteva maxime şi reflecţii ale Reginei, care conferă obiectului o căldură familiară. Acesta este estimat între 16.000 € – 22.000 €.

Un alt lot inedit al licitaţiei este o sticlă de vin de Frontignan de Segarcea (Tămâioasă Roză de Segarcea) din 1930, soi unic în lume, despre care se spune că era vinul preferat al Reginei Maria, provenind din vinoteca Domeniului Coroanei, instituită de Carol I în 1884. Sticla de vin este evaluată între 9.000 şi 12.000 €.

Licitaţia România Regală va avea loc marţi, 27 septembrie, la Opera Naţională din Bucureşti, începând cu ora 19.30. Cele mai preţioase opere de artă vor fi prezentate de o serie de personalităţi culturale remarcabile cum ar fi: Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Ion Besoiu, Tudor Octavian şi alţii.

Această licitaţie va fi urmată, a doua zi, pe 28 septembrie, tot la Opera Naţională din Bucureşti, de unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale sezonului. Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc va aduce în atenţia colecţionarilor aproximativ 120 de opere de pictură reprezentativă pentru pătrunderea şi continuarea principiilor Impresionismului în arta românească.

În perioada 25 – 27 septembrie, loturile scoase la vânzare în ambele licitaţii vor putea fi admirate în expoziţia deschisă gratuit, în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti, între orele 11.00 – 21.00.

Bucuresti, 13.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *