metalshow

Artist Development

Lecture performance de Richard Pettifer

Joi 22 Octombrie, Ora 19:00
Eveniment Facebook: www.facebook.com/events/875107752574625

Un filozof est european, un teoretician versat și intelectual marxist înflăcărat discută despre artă activistă și artă politică. Pe parcurs acesta analizează diferite metode de self-help pentru artiști, precum teatrul oprimaților (Augusto Boal), estetica relațională (Nicolas Bourriaud) și actul participativ (Claire Bishop) în contextul unei realități neoliberale concepute pentru a valida identitatea artistică în timp ce manipulează conform propriilor sale scopuri. Presărat cu bancuri din fosta Iugoslavie.

“Activismul artistic lucrează în mod conștient cu distincția dintre artist/ă și activist/ă. Această formă încearcă să purifice obiectivele artei, transformîndu-le în ceva mai direct politic. Efectul acestei forme, susțin, este să clarifice obiectivitatea asumată a artei pentru ceva ce nu poate fi interpretat ca fiind pro-capital sau pro-status quo, în alte cuvinte ce nu poate fi apropriat de către capital. De exemplu, dacă vreau să fac o lucrare despre mineritul în Congo aflîndu-mă în turnul meu de fildeș pot să fac o lucrare despre asta ca problematică sau subiect, așa cum este prezentat în media, caz în care spectatorul poate spune ”oh, ce teribil, trebuie să îi ajut cu mai mulți bani din salariul meu săptămînal de la bancă” și lumea continuă să fie neschimbată. Pe de altă parte, dacă, de exemplu, folosesc tehnici de activism artistic particip în mod direct în crearea unei mișcări de protest grass-roots autentice, atunci nu există nici un loc pentru acest fel de producție artistică în logica capitalistă. Gradul său de autenticitate reprezintă măsura în care acesta este contrazis de capitalism.”

Acest eveniment face parte din programul Public Speaking inițiat de Xandra Popescu și Larisa Crunțeanu și co-curatoriat de Dana Andrei. Programul este susținut prin ARCUB, prin programul de finanțare "Ești București", în parteneriat cu: Alexandru Dan Photography, Andreea Goia Photography, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, Bucharest Czech Center, DAAD Promos, Ivan Gallery, ODD, UAP, Wasteland Twinning.

Credit imagine: Richard Pettifer, Art in the End Times, International Performance Festival Cardiff

Bucuresti, 19.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *