free download 78 travel guides written by experts

Arta subtilă a nepăsării

Mark Manson
Editura Lifestyle Publishing, carte oferita de Libris.ro

„Secretul unei vieți bune este să nu dai doi bani pe mai mult; să-ți pese de mai puțin și doar de ceea ce este adevărat, imediat și important.”

“Să nu-ți pese înseamnă să privești în față cele mai terifiante și mai dificile provocări ale vieții și totuși să treci la acțiune.”

Arta subtilă a nepăsării recenzie Mark Manson

Mark Manson, blogger cunoscut și acum autor faimos la nivel internațional, vine în Arta subtilă a nepăsării cu o viziune puțin diferită asupra vieții și fericirii.

Pornește de la faptul că în zilele noastre filmele, reclamele, chiar postările din cadrul social media, toate ne sugerează că trebuie să ne dorim mai mult, să fii mai fericiți, împliniți, să ne dorim mai mult etc., lucru care sugerează că suntem într-o perpetuă stare de nemulțumire și că suntem nefericiți.

Cartea lui nu este una care să îți ofere o rețetă care să te facă fericit/ă instant. Dimpotrivă. Lucrarea de față arată că e ok să suferi, să fii la pământ, să fii trist, să nu ai gadget-urile noi, să nu mergi în toate locurile în care au fost prietenii tăi ș.a.m.d.

De fapt, pentru pentru a fi fericit nu îți trebuie o viață extraordinară. E okay să ai o viață obișnuită.

Mark Manson consideră că fericirea vine din acțiune și că nu există fericire fără durere și muncă. Fericirea vine din soluționare a problemelor care apar. Ea nu este ceva ce apare dintr-o dată, ci este rezultatul unui efort susținut. Astfel, întrebarea importantă pe care îi trebuie să și-o pună fiecare ar fi: “Ce fel de durere vrei în viață? Pentru ce ești dispus să lupți?”.

“Durerea este un fir din țesătura vieții; a încerca să o elimini nu este doar imposibil, ci și distructiv: încercarea de a rupe un fir din întreg destramă țesătura.”

Autorul arată că noi suntem răspunzători de modul în care reacționăm în fiecare situație.

“Noi nu putem controla întotdeauna ce se întâmplă în viața noastră. Dar putem controla întotdeauna modul în care interpretăm ce ni se întâmplă și modul în care alegem să reacționăm la ce ni se întâmplă.”

A fi fericit:

“(…) presupune adesea să renunțați la tot felul de idei grandioase despre sine: că aveți o inteligență unică, că sunteți spectaculos de talentați, intimidant de atractivi sau dimpotrivă, niște victime demne de toată lumea. Mai presupune să renunțați la convingerea că totul vi se cuvine și la credința că toată lumea vă datorează ceva”

“În definitiv, nicio persoană cu adevărat fericită nu simte nevoia să se proțăpească în fața oglinzii și să-și recite mantre despre fericire. Omul fericit pur și simplu este fericit.”

Mark Manson a avut un succes foarte mare cu această carte tocmai pentru că, deși este una de dezvoltare personală, ea a nu vorbește permanent despre cât de bine este să fii optimist tot timpul și nici nu merge pe ideea de ce trebuie să faci, ca o rețetă, pentru a fi fericit.

E drept însă, a înțelege esența nepăsării – a selectării lucrurilor cu adevărat importante pentru noi – este tot un fel de rețetă a succesului pentru o viață mai bună, lucru pe care și-l dorește oricine.

Meritul lucrării este că vine cu o soluție care să ajute la prioritizare și înțelegerea lucrurilor cu adevărat importante din viața noastră, lucrez esențial într-o perioadă în care foarte multe persoane se confruntă cu situația în care au prea multe lucruri de făcut și în care ajung să fie copleșite și să dispere că nu le pot face pe toate sau nu au rezultate extraordinare în fiecare zonă propusă.

Cartea se citește ușor, și merită recitită pentru a păstra ideile esențiale, care pot fi ușor subliniate/extrase din volum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *