Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Arta subtilă a disperării

O carte despre speranță
Mark Manson
Editura Lifestyle Publishing

“Psihicul nostru are de nevoie de speranță pentru a supraviețui așa cum peștele are nevoie de apă. Speranța este combustibilul motorului nostru mental.” (p. 22)

“Iată ce nu pricep mulți dintre noi: opusul fericirii nu e furia sau tristețea. Dacă ești furios sau trist înseamnă că încă îți pasă. Înseamnă că ceva n-a încetat să conteze. Și că încă mai tragi speranță.

Nu, opusul fericirii este lipsa de speranță, un nesfârșit orizont gri, încărcat de resemnare și indiferență. Este credința că totul e pierdut, așa că la ce bun să mai faci ceva?” (p. 23)

“Lipsa de speranță stă la rădăcina anxietății, bolii mentale și depresiei. E sursa tuturor suferințelor și cauza tuturor dependențelor. Și nu e o exagerare. Anxietatea cronică înseamnă o lipsă acută de speranță. E teama a mod de un viitor ratat. Depresia înseamnă o lipsă acută de speranță. Este credința că viitorul nu are niciun sens. Deziluzia, dependența, obsesiile sunt tot atâtea încercări disperate și compulsive ale minții de-a genera, cu fiecare tic nevrotic și dorință obsesivă, mai multă speranță.” (pp. 23-24)

“Poveștile despre speranță sunt cele care dau rost vieții noastre.” (p. 25)

“Cartea de față nu este o pledoarie pentru nihilism. E un discurs împotriva nihilismului – atât a celui din noi, cât și a celui din ce în ce mai răspândit care pare a fi provocat de lumea modernă. Pentru a combate eficient nihilismul, trebuie să începem de la punctul său zero. Trebuie să începem de la Adevărul Inconfortabil și să pledăm convingător pentru speranță. Nu orice fel de speranță, ci una sustenabilă și binefăcătoare. O speranță care să ne apropie, nu să ne îndepărteze. O speranță robustă și puternică, dar ancorată totuși în rațiune și realism. O speranță care ne poate însoți toată viața, dând un sentiment de recunoștință și satisfacție.” (p. 27)

Arta subtilă a disperării

Arta subtilă a disperării arată modul în care progresul tehnologic ne influențează mai mult decât ne dăm seama poate și ne împinge mai aproape de disperare și mai departe de speranță.

Prima parte a lucrării se concentrează asupra Speranței – vorbind despre autocontrol și împlinirea visurilor, dar și despre religie. Interesante sunt și legile emoției după Newton – Orice acțiune cunoaște o reacție emoțională egală și opusă, Valoarea de sine este suma tuturor emoțiilor noastre de-a lungul timpului, și Identitatea ta rămâne neschimbată până ce o nouă experiență va acționa împotriva ei.

Cea de-a doua parte, intitulată sugestiv Totul e varză, aduce și mai multă claritate și pune pe tapet subiecte variate de la Cum e să fii adult și până la importanța durerii pentru evoluție, economia sentimentelor și libertatea adevărată.

De-a lungul cărții veți vedea foarte multe trimiteri la mari filozofi și gânditori –
Platon, Nietzche, Kant, Tom Waitz – iar partea care analizează religiile este și ea interesant realizată.

Mark Manson pune astfel sub semnul întrebării definițiile cunoscute ale religiei, politicii, fericirii și libertății și ne provoacă să fim sinceri cu noi, pentru că cu cât ne înțelegem mai bine și cu cât să realizăm ce stă în calea fericirii noastre, cu atât putem să ajungem mai repede să trăim așa cum ne dorim.

Arta subtilă a disperării este provocatoare și poate fi de reală ajutor celor care simt că sunt ajung să fie lipsiți de speranță.

Mark Manson a mai scris și Arta subtilă a nepăsării prezentată deja pe PRwave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *