Shadow

„Art Safari – Maeștrii artei românești”, expoziție monumentală în Republica Moldova, inaugurată pe 2 decembrie

În premieră, la Chișinău se va desfășura expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești”. Evenimentul, dedicat Zilei Naționale a României, este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Fundația Constantin Mimi, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României în Republica Moldova.

Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Theodor Aman, Corneliu Baba și alți valoroși maeștri ai artei românești vor putea fi admirați pe malul celălalt al Prutului, la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău. Vernisajul acestei expoziții are loc pe 2 decembrie.

art safari chisinau

„Arta românească se remarcă în contextul artistic mondial datorită poziției sale intermediare, la granița dintre lumea orientală și cea occidentală. România, aflată între cele două sfere de influență, împrumută elemente și se adaptează diferitelor curente într-un mod unic, astfel luând naștere adevărate capodopere, marcante pentru patrimoniul cultural mondial. Artiștii români de renume prezenți în expoziția dedicată Zilei Naționale la Chișinău au fost selectați din importante colecții private. Fiecare operă expusă ilustrează, prin simboluri atent alese, unitatea culturală românească pe care acesta o crează în lume. Prin operele selectate, prezentăm iubitorilor de artă din Republica Moldova maeștrii artei românești uniți într-o expoziție monumentală, la Muzeul Național de Artă al Moldovei”, declară Ioana Spiridon, curator al expoziției „Maeștrii artei românești”.

Printre pictorii români celebri prezenți în expoziție se numără: Theodor Aman (1831-1891) – întemeietorul primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București cu lucrările: „Seară de bal mascat”, „Interior oriental” și „Buffles de la Roumanie”; Nicolae Grigorescu (1838-1907) – considerat fondatorul picturii românești moderne și un simbol național, este prezent, în cadrul expoziției, cu lucrările „Care cu boi venind de la câmp” și “Natură statică cu mere roșii”; Theodor Pallady (1871 – 1956) cu “Natură statică cu ulcior și ciuperci” și Samuel Mützner (1884-1959) – cu picturile „Scurteica roșie” și „Femeie cu văl”.

De asemenea, vor fi expuse și opere de artă semnate de Arthur Segal, Francisc Șirato, Camil Ressu, Hans Mattis Teutsch, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Gina Hagiu, Ion Alin Gheorghiu ș.a. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată pe simezele din Republica Moldova.

Nicolae Grigorescu (1838-1907) este considerat fondatorul picturii românești moderne şi un simbol naţional pentru modul în care a adus în prim-plan valori ale spiritualităţii româneşti. Este unul dintre cei mai apreciați pictori români, iar lucrările sale se numără printre cele mai valoroase din România.

Viaţa ţăranului român şi-a găsit în opera lui Nicolae Grigorescu elogierea, precum în cea a lui Millet, unde ţăranul francez devenea stâlpul unei epoci. Țăranul, adus la rang de nobilitate plastică, nu a devenit doar expresie poetică a unui limbaj pictural avansat, ci a însumat toată calitățile intrinsece neamului românesc. Tot acest complex dezvoltat în jurul analizării țăranului român s-a tradus în multitudinea de
ipostaze în care Grigorescu pictează, desenează și chiar trăiește. Casele singuratice, peisajul ce le înconjoară, țărăncuțele cu fuior sau cu turma, țăranul și carele lui – toate sunt pictate zi de zi, în căutarea acelei atmosfere, acelei stări sublime și eterne.

Program de vizitare expoziție: marţi – duminică (10.00 – 18.00)
Adresa: str. 31 August 1989, nr. 115, Chişinău, Republica Moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *