free download 78 travel guides written by experts

Arhiva de Aur TVR

„Spitalul Special”, după piesa omonimă de Iosif Naghiu, în regia lui Silviu Jicman, luni, la Teatrul Național de Televiziune

TVR 2 difuzează luni, 22 decembrie, de la ora 20.10, „Spitalul special”, o montare pentru televiziune după un scenariu semnat Iosif Naghiu și Silviu Jicman (premiera tv: 1996). Producția este realizată după piesa omonimă a lui Iosif Naghiu, distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1993.

„Salonul 22 este un salon special și nu o scenă de teatru, cu tot felul de personaje. Aici se încearcă, printr-o metodă originală, eliberarea bolnavilor de toate complexele biografice și readucerea lor într-o stare inițială, biblică, pură… În fond, dacă a existat un măr al cunoașterii, de ce n-ar exista și un măr psihoterapeut al uitării?” – spune Victor Rebengiuc, interpretându-l pe directorul spitalului.

În spitalul în care se încearcă „vindecarea rănilor pricinuite de dictatura odiosului și sinistrei”, se află, printre alții, rănitul Pițu (interpretat de Vlad Zamfirescu), care nimerește în aceeași cameră cu bolnavul Lăutaru (Dan Bădărău), chiar cel care încercase să-l omoare. Conflictele se nasc nu numai între cei doi pacienți din salonul 22, ci și între directorul spitalului – doctorul Burlacu, doctorița Deseară (Ana Ioana Macaria), doctorul Păun (Dorel Vișan) și procurorul militar Suciu (Constantin Cotimanis).

Din distribuția filmului mai fac parte: Doru Ana, Adina Cartianu, Victor Gafiuc, Maria Teslaru, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Patric Petre Marin.

Spitalul Special
Scenariu pentru Tv de Iosif Naghiu si Silviu Jicman, dupa piesa de teatru “Spitalul Special” de Iosif Naghiu
Data premierei: 23.12.1996
Adaptare: Iosif Naghiu, Silviu Jicman.
Ilustrația muzicală: Lidia Danciu
Scenografia décor: Virgil Popa
Scenografie costume: Gabriela Cernescu
Imaginea: Catalin Gabor
Redactor: Doina Teodoru
Regia: Silviu Jicman
Distribuția: Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Constantin Cotimanis, Ana Ioana Macaria, Vlad Zamfirescu, Doru Ana, Dan Bădărău, Adina Cartianu, Victor Gafiuc, Maria Teslaru, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Patric Petre Marin.

Bucuresti, 21.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *