metalshow

Aplicaţiile false si troienii publicitari

domina clasamentul primelor 10 amenintari din luna noiembrie

Potrivit specialiştilor BitDefender®, produsele antivirus false domină în topul ameninţărilor lunii noiembrie. Trojan.Exploit se află în acest clasament cu nu mai puţin de şase variante diferite acumulând astfel peste 25% din numărul total de detecţii

Aceste ameninţări sunt în realitate scripturi care exploatează vulnerabilităţile de tip iframe din browserele nesecurizate, fiind găzduite pe site-uri compromise. Astfel, aceşti troieni determină browserul să încarce diverse pagini prin intermediul cărora să poată găsi o breşă – precum o versiune expirată de Adobe Reader – pe care să o utilizeze pentru a descărca şi executa şi alte varietăţi malware.

Pe primul loc, cu 6,17% din totalul detecţiilor, se află Trojan.Exploit.JS.O, un script java care conţine două mecanisme de exploatare. De obicei, acesta este găzduit de site-urile infectate care încearcă să descarce şi alte tipuri de malware după ce troianul este rulat.

Trojan.Clicker.CM se menţine pe poziţia a patra, reuşind să devină cel mai popular troian care deschide ferestre cu reclame în browserul utilizatorului, printre altele graţie modalităţii prin care ocoleşte protecţia oferită de Norton Internet Security Pop-up Blocker. Lista este completată Adware.FakeAntivirus.Lin, o aplicaţie antivirus falsă plasată pe locul 7, şi de binecunoscutul Trojan.Downloader.Wimad, o altă varietate de malware deghizată sub un aparent mp3 player.

„Încă vorbim de ameninţări electronice care mizează pe o veritabilă strategie malware. Printr-un număr mare de campanii acestea reuşesc să rămână active şi să sporească numărul total al victimelor, deşi, aparent, potenţialul lor distructiv, luat separat, este destul de mic”, a declarat Şeful Laboratorului Antivirus BitDefender, Sorin Dudea. “Totuşi, spamul şi site-urile infectate reprezintă numai o parte a ameninţărilor. Este imperios necesar ca utilizatorii să îşi protejeze computerele împotriva viruşilor şi a altor tipuri de malware prin scanarea zilnică a sistemelor cu o soluţie de securitate eficientă.”

Bucuresti, 08.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *