free download 78 travel guides written by experts

Aparat de sudura tip invertor sau transformator – Ghid util de achizitie

Aparatul de sudură este un instrument necesar în trusa de ustensile a oricărui meșter, mai ales dacă meșterul este sudor. Calitatea aparatului utilizat este foarte importantă, indiferent că îl folosești la nivel profesionist sau doar pentru a rezolva problemele din propria gospodărie fără a apela la altcineva. Cum o investiție de așa natură nu se întâmplă în mod frecvent, este recomandată o bună documentare prealabilă în așa fel încât achiziția pe care o faci să fie una potrivită nevoilor tale și a nivelului de experiență pe care îl ai. Contează, de asemenea, și materialele pe care le vei suda, mediul în care aparatul va fi utilizat și suma de bani pe care ești dispus să o investești în echipament, dar și în consumabilele necesare.

Ce este aparatul de sudură?

Aparatul de sudură a fost inventat la începutul anilor 1800 și modul său de funcționare a continuat și continuă și în prezent să fie dezvoltat. El reprezintă o ustensilă prin intermediul căreia se pot uni două obiecte de tip termoplastic sau metalic. Modul de funcționare nu este unul foarte complex, pentru că se bazează pe producerea unui scurtcircuit între piesa care trebuie prelucrată și un electrod. Prin acest scurtcircuit, se naște o fuziune între metalul de aport, conectat la aparatul de sudură și metalul piesei care trebuie sudată. Temperatura la care ajunge această fuziune depășește 3000 de grade Celsius, iar la răcire priza va fi una extrem de solidă și rezistentă. Aparatele de sudură profesionale sunt extrem de apreciate și utile, pentru că oferă posibilitatea de a îmbina bucăți de metal, operațiune care nu poate fi realizată în prea multe alte moduri.

aparate sudura

sursa foto

Invertorul de sudură

Invertorul este o variantă de aparat de sudură modernă, inovatoare, care funcționează pe baza unui tehnologii ce folosește siliconul. Invertorul are dimensiuni mici, compacte și este foarte ușor de transportat, la fel ca transformatoarele pe care le folosește. De asmenea, invertoarele folosesc o cantitate mică de energie și pot fi conectate ușor la sursele de curent electric din locuință, nefiind necesară o putere foarte mare, precum în cazul altor echipamente de acest fel. În general, aparatele de sudură presupun folosirea unei surse puternice de energie, precum generatoarele, ceea ce cauzează cheltuieli mari cu electricitatea. Totuși, invertoarele au dezavantajul de a fi mai vulnerabile față de alte tipuri de aparate de sudură, dar și ceva mai costisitoare.

Transformatorul de sudură

Față de invertorul de sudură, transformatorul este un aparat de dimensiuni mult mai mari, ceea ce îl face mai dificil de transportat și de manevrat. Totuși, durata sa de viață este mai mare decât a invertorului, iar prețul mai scăzut. Structura unui transformator este destul de simplă, acesta fiind compus din două bobine, borne și un miez de fier. Consumul de energie electrică, în cazul transformatorului, este ridicat, lucru influențat și de necesitatea mai multor straturi de sudură în cazul materialelor de grosimi mari. Aceste incoveniente sunt compensate de adaptabilitatea transformatorului la condiții meteo neprielnice, precum vântul puternic.

Ce alegi?

Alegerea unui aparat de sudură trebuie făcută în funcție de scopurile în care îl vei folosi, dar și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Dacă dorești să achiziționezi un aparat doar pentru a-l folosi în scopuri casnice, soluția invertorului este mai practică, datorită posibilității de a-l conecta la o sursă de energie electrică ce poate fi chiar și o priză obișnuită din locuința ta. De asemenea, invertorul este ușor de manevrat, transportat și chiar depozitat. Fiind o ustensilă la care nu vei apela în mod frecvent, investiția financiară ceva mai pretențioasă decât în cazul transformatorului nu ar trebui să fie o problemă prea mare, pentru că nu va trebui să o repeți prea curând după achiziție. În schimb, dacă ai de gând să folosești aparatul de sudură în mod regulat, transformatorul ar putea fi o variantă mai bună, grație duratei sale de viață superioare și a costului mai scăzut. Trebuie să fii, însă, pregătit și de lupta cu un echipament dificil de transportat.

Diferențele dintre cele două tipuri de aparate de sudură sunt destul de semnificative, iar alegerea unuia dintre ele trebuie făcută prin a se ține seama de modul în care dorești să îl folosești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *