Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Anul școlar începe cu două programe alternative pentru copiii din județulele Brașov, Dolj și Mehedinți

– proiecții de film în localitățile fără cinema și
– Fața Banilor, explicată pe înțelesul tuturor

Asociația ENKIDU derulează și anul acesta două dintre proiectele sale educaționale pentru copii: CARAVANA EDUCAȚIE PRIN FILM și FAȚA BANILOR.

Între 10 septembrie și 19 octombrie, CARAVANA EDUCAȚIE PRIN FILM se întoarce în localitățile fără cinematograf din Județele Brașov, Dolj și Mehedinți. Timp de 27 zile copiii din 47 de localități vor putea participa gratuit la proiecțiile organizate.

Lipsa cinematografelor și a producției autohtone de film pentru copii, inexistența unui sistem de educație alternativ sunt câteva dintre motivele care au generat crearea și implementarea acestui proiect ce se defășoară constant din anul 2015 și crește de la an la an, adăugând de fiecare data localități noi.

Filmele incluse în acest program vorbesc despre bulling, despre afecţiune, situaţii limită ce trebuie depăşite, respect faţă de comunitate şi faţă de ceilalţi, situaţii reale cu care se confruntă zi de zi această generaţie. Educaţia familială şi şcolară au constrângeri lesne de explicat, acest program fiind – pentru majoritatea copiilor din aceste comunităţi rurale sau din localităţi mici – singura alternativă culturală şi educaţională.

afis Educatie prin film

Caravanele de până acum au avut peste 200 de proiecţii, au adunat peste 26 500 de copii din 150 de localităţi diferite – sate şi oraşe fără cinematografe din România.

Din programul de anul acesta copiii vor putea alege dintre filmele:
LAȘUL
Regia: Siri Rutlin Harildstad
Lui Idunn (7 ani) îi este frică de întuneric. Într-o zi de iarnă mama întârzie la serviciu. Even, fratele ei mai mare, refuză să facă pe dădaca și o șicanează cu teama ei de întuneric. În ciuda fricii și supărată pe Even, Idunn rămâne singură în casă știind că va petrece cele mai înspăimântătoare ore din viața ei, dar pune la cale și o răzbunare. Este totul așa de înspăimântător pe cât pare? Și cine este de fapt cel laș?

CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII/THE TOUGH GUYS /DE TØFFESTE GUTTA
Regia: Christian Lo
CEI MAI DURI DIN CURTEA ȘCOLII este povestea lui Modulf, de 11 ani, care crede că este un super erou. În fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieți din școală. Și asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat ceilalți copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă se mută alături, Lise. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă și creează dezastru în ierarhiile din școală – și dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forțat să se confrunte cu propria lui situație și să facă ceva în legătură cu aceasta.

DUPĂ AUR ÎN CANADA
Regia: Niels Nørløv Hansen
Copiii găsesc o fotografie veche cu un bărbat bărbos despre care află că este străbunicul lor care emigrase în Canada cu mulţi ani în urmă pentru a căuta aur. Povestea vieţii acestui străbunic aventurier li se pare fascinantă şi vor să afle cât mai multe despre preocupările lui. Adună indicii şi pornesc în căutarea unei comori care se află ascunsă într-o mină părăsită. Nu sunt singurii care vor să ajungă la ea.

ULTIMUL TROLL
Regia: Pjotr Sapegin
Trei căprițe decid să se descotorosească de bătrânul troll care locuiește sub pod. Ele nu știu însă că acesta este ultimul supraviețuitor din specia sa, chiar ultimul troll al Norvegiei.

Anul acesta Caravana este realizată cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și al administrațiilor locale, Administratia Fondului Cultural National, Ambasada Regatului Norvegiei, Ambasada Regatului Danemarcei, Autonom Rent a car.

Cel de-al doilea proiect pe care îl aminteam mai sus este FAȚA BANILOR, prin care Asociația ENKIDU își propune să prezinte copiilor din România informații cât mai inedite despre personalitățile emblematice pentru patrimoniul cultural național aflate pe bancnotele în circulație.

Nicolae Iorga, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Aurel Vlaicu, I.L. Caragiale, Lucian Blaga și Mihai Eminescu, șapte figuri emblematice ale culturii și patrimoniului național, șapte povești, pentru copii cu vârste între 7 și 15 ani, o lecție de mândrie națională

Bancnotele unei țări conservă identitatea fiecărui popor.

O bancnotă este ambasadorul unei țări și a culturii pe care o reprezintă. În discuții informale copiii află elementele definitorii pentru personalitățile aflate pe bancnote, imagini inedite și reprezentative pentru domeniile în care aceste personalități au activat, fragmente audio cu vocile lor și cât mai multe povești, legende, adevăruri istorice, mituri care nu se găsesc între copertele manualelor școlare.

FAȚA BANILOR este un proiect implementat de Asociația ENKIDU cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și cu susținerea Autonom Rent a car.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *