free download 78 travel guides written by experts

Antreprenoriatul feminin în România, trend pozitiv

Conform studiului anual Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE) realizat în 2019, România este pe locul 9 în clasamentul țărilor cu cel mai mare procent al afacerilor deținute de femei. Potrivit acestei cercetări care analizează realizările și progresul antreprenoarelor din 5 regiuni geografice și 57 de țări, România a înregistrat o creștere considerabilă la această categorie.

În 2018, țara noastră era pe locul 13, cu un procent de 27,5% al numărului de firme deținute de femei. Sunt 4 domenii cheie indicate în raportul menționat mai sus că fiind prielnice antreprenoriatului: calitatea guvernării, accesul la servicii financiare, sprijinul acordat firmelor mici și mijlocii și simplitatea de a derula afaceri.

Ponderea femeilor antreprenor din România este chiar mai ridicată decât cea din țări precum Italia, SUA și Germania. Nu este de mirare că, în țările cu nivel de trai mai scăzut, în care oamenii sunt în căutare de locuri de muncă stabile și bine plătite, activismul antreprenorial în rândul femeilor este determinat să crească.

antreprenoriat feminin in Romania

sursa foto

Antreprenoriat feminin în România – un exemplu de business de succes

Un exemplu bun de antreprenoriat feminin în România este Irina Rahmanov, fondatoarea businessului Academia de Traduceri, proiect care a împlinit de curând 15 ani de activitate. Irina a pornit aceasta afacere singură, fiind unicul traducător, iar în prezent lucrează împreună cu o echipă de 340 de experți autorizați în toate limbile de circulație internațională.

Antreprenoarea se focusează în permanență pe adaptarea companiei la evoluția pieței, urmărind nevoile nișei de traduceri specializate din România. În consecință, compania a fost împărțită pe departamente separate de traduceri pentru avocați (traduceri juridice și contracte), companii și instituții, traduceri medicale, asigurări și farmaceutice, tehnice, financiar-bancare etc. Academia mai oferă și servicii de interpretariat simultan și consecutiv.

În prezent, Irina și echipa sa au în portofoliu peste 18500 de clienți, printre care se numără și nume din topul Forbes 500. Academia de Traduceri se remarcă și pentru diversitatea de limbi străine din/în care efectuează traduceri autorizate: engleză, franceză, germană, spaniolă, catalană, portugheză, italiană, rusă, ucraineană, greacă, maghiară, albaneză, bulgară, polonă, olandeză, flamandă, turcă, arabă, ebraică, chineză, cehă, sârbă, slovacă, slovenă, croată, norvegiană, suedeză, daneză, finlandeză, lituaniană, japoneză, persană, precum și traduceri neautorizate: letonă, azeră și bosniacă.

În România, condițiile pentru antreprenoriatul activ sunt departe de a fi cele mai favorabile, iar femeile sunt nevoite să aibă un rol dual în societate, menținând un echilibru între carieră și viața de familie. Cu toate acestea, un număr mare de antreprenoare românce, așa cum este și Irina Rahmanov de la Academia de Traduceri, au demonstrat că pasiunea, munca și disciplină te ajută să reușești ceea ce ți-ai propus și să-ți dezvolți frumos afacerea.

antreprenoare

sursa

Prin urmare, este de admirat că româncele au reușit să deschidă și să crească afaceri de succes chiar și în condiții mai precare de sprijin și oportunități pentru dezvoltarea antreprenoriatului, indicator la care, în același studiu, suntem abia pe locul 32 în lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *