free download 78 travel guides written by experts

ANRCTI organizeaza o noua sesiune de examinare

pentru obtinerea certificatului de radioamator

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, prin directiile sale teritoriale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, organizeaza, in perioada 12 aprilie – 15 mai 2008, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si operator radiocomunicatii in serviciul mobil terestru. Aceste certificate se elibereaza de catre ANRCTI in urma unui examen, organizat in doua sesiuni, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre directiile teritoriale ale ANRCTI. Urmatoarele examene vor avea loc pe 12 aprilie (Cluj), 15 aprilie si 13-14 mai (Timisoara), 19 aprilie (Iasi) si 7-8 mai si 14-15 mai (Bucuresti). Mai multe informatii referitoare la aceste examene puteti gasi aici, pe pagina de internet a ANRCTI.

Pentru a participa la examen, candidatii trebuie sa cunoasca reglementarile interne si internationale in materie, cum ar fi Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania si partile relevante din Regulamentul Radiocomunicatiilor al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), notiuni de electronica si radiotehnica, norme tehnice privind securitatea muncii, precum si procedurile de operare a statiilor de radiocomunicatii. In cadrul examinarii, candidatii sustin si o proba practica pentru a demonstra cunoasterea regulilor de trafic de radiocomunicatii. Pentru a obtine certificatul, candidatul trebuie sa obtina baremul precizat in Regulament pentru fiecare proba.

Orice persoana fizica sau juridica ce intentioneaza sa furnizeze servicii de arhivare electronica trebuie sa notifice ANRCTI cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii, solicitantul urmand sa devina administrator acreditat nu mai devreme de 30 de zile de la data realizarii notificarii in conditiile acestei decizii. Administratorul arhivei electronice va realiza si opera un registru in forma electronica ce va permite crearea, conservarea, consultarea si utilizarea documentelor in forma electronica arhivate.

Exista 6 grade de dificultate a subiectelor de examen, notate cu litere de la A la F (F marcheaza subiectele cu dificultatea cea mai mare). Incepand cu aceasta sesiune de examinare, pentru clasa a III-a de radioamatori candidatii vor fi examinati numai din subiecte cu gradele de dificultate A si B. Lista de subiecte utilizate pentru examinarea in vederea obtinerii certificatelor clasele a III-a si a II-a de radioamator la proba de electronica si radiotehnica poate fi consultata aici, pe pagina de internet a ANRCTI.

Conform Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, comunicarea prin statiile de radioamatori, atat cele terestre, cat si cele cu transmisie prin satelit, devine foarte utila in caz de calamitati naturale si dezastre. Au existat cazuri si in Romania cand, in perioada inundatiilor, in lipsa oricaror alte mijloace de comunicatie, legatura a fost mentinuta cu ajutorul radioamatorilor, prin intermediul statiilor repetoare.

In Romania exista in jur de 5000 de radioamatori, cu varste cuprinse intre 6 si 90 de ani. In 2007, la a 7-a editie a Campionatului Mondial de Telegrafie Viteza organizat pentru radioamatori la Belgrad, in Serbia, Romania a obtinut 25 de medalii, din care 2 medalii de aur, 8 de argint si 16 de bronz. In lume exista aproximativ 3 milioane de persoane care practica acest hobby.

Bucuresti, 11.04.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *