free download 78 travel guides written by experts

ANRCTI deschide spre alocare numerele geografice scurte

pentru servicii de interes general la nivel local

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a anuntat astazi ca incepand cu data de 12 mai 2008 va aloca furnizorilor de servicii de telefonie numere geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local din domeniul 0Z = 03. Este vorba de numere formate din sapte cifre (prefix national "0"+ numere geografice de 6 cifre din domeniul 0Z = 03).
Aceste numere vor putea fi utilizate pentru furnizarea unor servicii publice de interes pentru cetatenii din anumite judete, precum si pentru servicii furnizate pe baze comerciale si adresate comunitatilor locale (servicii de taxi, utilitati publice, deranjamente).

Pentru Bucuresti si judetul Ilfov, aceste numere vor avea forma 0319XXX, iar pentru celelalte 40 de judete, ele vor fi de forma 03AB9XX (unde AB poate lua valori cuprinse intre 30 si 69). Numerele se aloca in blocuri de cate zece, iar titularii licentelor de utilizare a acestor resurse de numerotatie vor plati anual catre ANRCTI un tarif de 350 de lei pentru fiecare astfel de bloc.

Odata cu ultimele modificari aduse Planului national de numerotatie (PNN) a fost creata aceasta categorie de numere scurte pentru servicii de interes general la nivel local prin adaugarea prefixului national si a indicativului de arie geografica la numerele formate anterior din trei sau patru cifre, care erau folosite numai de Romtelecom (de exemplu, 0248956 – Jandarmeria din Arges, 0267956 – Jandarmeria din Covasna, 0219361 – Informatii TAROM Bucuresti). A devenit astfel posibila alocarea de numere scurte si altor furnizori, fiind in prezent disponibile aproximativ 8.500 de astfel de numere din totalul de 10.000 in domeniile 0Z = 02 si 0Z = 03 (2.000 pentru Bucuresti si Ilfov si cate 200 pentru fiecare judet).

Furnizorii de servicii de comunicatii electronice interesati de obtinerea unei licente de utilizare a resurselor de numerotatie pentru numerele geografice scurte pentru servicii de interes general la nivel local pot depune cereri pentru acordarea licentei incepand cu data de 12 mai 2008, respectand prevederile Deciziei presedintelui ANRCTI nr.2896/2007 privind procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a resurselor de numerotatie.

Bucuresti, 24.04.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *