metalshow

ANRCTI consulta industria cu privire la

conditiile de implementare a portabilitatii numerelor

Luni, 5 februarie 2007, ANRCTI lanseaza spre consultare publica un proiect de decizie care propune conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor de telefon.

In termen de 9 luni de la data adoptarii acestor conditii de catre presedintele ANRCTI, furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului vor avea obligatia de a oferi abonatilor lor, la cerere, portabilitatea numerelor geografice sau non-geografice.

"Posibilitatea abonatilor de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba compania de telefonie le asigura o mai mare libertate de alegere, nefiind constransi de obligatia de a-si informa rudele, prietenii sau partenerii de afaceri despre schimbarea numarului. Realizarea portabilitatii numerelor va da un nou impuls concurentei de pe piata de comunicatii din Romania, unde exista in prezent peste 19 milioane de utilizatori de servicii de telefonie fixa si mobila.", a declarat Dan Cristian Georgescu, presedintele ANRCTI.

Conditiile tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor au fost elaborate in cadrul unui grup de lucru la care au participat, alaturi de reprezentanti ai ANRCTI, specialisti desemnati de furnizorii de servicii de telefonie destinate publicului care sunt titulari de licente de utilizare a resurselor de numerotatie si care au acordat abonatilor numere din categoria celor portabile.

Portarea numarului se va face numai la cererea abonatului, in momentul in care acesta renunta la serviciile unui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului (furnizor "donor") si doreste sa semneze un contract cu alt furnizor (furnizor "acceptor"). Realizarea procesului de portare este in totalitate responsabilitatea furnizorului acceptor, care initiaza acest proces in momentul primirii cererii de portare de la utilizatorul final, cerere pentru care proiectul de decizie stabileste si un formular standard. Termenul de finalizare a procesului de portare nu poate depasi, cu unele exceptii, 10 zile lucratoare.

Proiectul de decizie evidentiaza implicatiile implementarii portabilitatii numerelor atat asupra furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, cat si asupra abonatului care isi porteaza numarul.

Astfel, furnizorii de servicii vor implementa mecanisme noi de rutare a apelurilor, bazate pe numere tehnice de rutare. Pentru asigurarea interoperabilitatii serviciilor, furnizorii trebuie sa stabileasca, in conformitate cu proiectul de decizie, configuratiile de rutare si sa modifice in mod corespunzator acordurile de interconectare.

In momentul alegerii furnizorului acceptor, utilizatorul final trebuie sa fie informat cu privire la o serie de aspecte legate de portarea numarului: daca furnizorul acceptor aplica sau nu anumite tarife de portare, daca sunt necesare modificari ale echipamentelor de la locatia abonatului, daca serviciile suplimentare sunt afectate sau nu.

Pentru informarea corecta a utilizatorilor finali cu privire la portabilitatea numerelor, companiile de telefonie au obligatia de a oferi informatii detaliate, clare si actualizate cu privire la serviciul de portabilitate, inclusiv referitoare la tarifele practicate pentru acest serviciu si pentru apelurile realizate catre numerele portate. Astfel, informarea de catre furnizori se va realiza in doua modalitati: prin serviciul de informatii privind portabilitatea numerelor, un serviciu de relatii cu clientii, oferit cu titlu gratuit, precum si prin publicarea pe pagina proprie de Internet.

Proiectul Deciziei presedintelui ANRCTI privind aprobarea conditiilor tehnice si comerciale de implementare a portabilitatii numerelor poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 7 martie 2007, pe adresa sediului central al ANRCTI (B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti) sau direct la registratura ANRCTI, precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrcti.ro.

Bucuresti, 5.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *