metalshow

ANRC prezinta stadiul pietei de comunicatii electronice

la jumătatea anului 2006

Numărul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie a depăşit 19 milioane la 30 iunie 2006, conform “Raportului privind sectorul de comunicaţii electronice din România pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2006”, publicat astăzi de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii.

Traficul total de voce originat în reţelele publice de telefonie din România (10,6 miliarde minute) înregistrează un trend ascendent, crescând cu aproximativ 16% în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2006 faţă de perioada precedentă, respectiv cu 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie este determinată de o creştere cu 48% a traficului de voce realizat prin intermediul reţelelor furnizorilor alternativi de servicii de telefonie fixă, precum şi de creşterea cu 25% a volumului de trafic realizat prin intermediul reţelelor publice mobile de telefonie. Ponderea cea mai mare în traficul total de voce realizat prin intermediul reţelelor publice de telefonie este înregistrată de traficul realizat între reţelele mobile de telefonie (58%).

În ceea ce priveşte structura traficului de voce originat în reţelele publice mobile, în funcţie de destinaţie, traficul către reţelele proprii deţine procentul cel mai mare (78,6%), având şi cea mai însemnată evoluţie, de 28,6%, faţă de perioada precedentă.

În numai şase luni, cota de piaţă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă, calculată în funcţie de numărul de linii de acces instalate, a ajuns la aproximativ 15%, marcând un ritm substanţial de creştere de 50%. Această creştere a numărului total de linii de acces se datorează creşterii numărului de linii instalate de către furnizorii alternativi (se observă o creştere de 52% faţă de sfârşitul anului 2005 şi de 273% faţă de 30 iunie 2005).

Numărul ofertelor de servicii de acces la Internet a crescut semnificativ în primul semestru al anului, ca urmare a creşterii numărului de furnizori de astfel de servicii. Astfel, la 30 iunie 2006, erau cu 17% mai mulţi furnizori operaţionali în comparaţie cu sfârşitul anului 2005. Dintre aceştia, peste 800 reprezentau furnizori cu oferte comerciale de acces la Internet în bandă largă, în timp ce 1.138 ofereau servicii de acces dedicat.

Analizând evoluţia numărului de conexiuni de acces la Internet în funcţie de lărgimea de bandă furnizată, se constată că numărul celor în bandă largă (inclusiv conexiunile care permit accesul mobil  la Internet, furnizate gratuit în cadrul abonamentelor la serviciile de telefonie mobilă) a crescut în primul semestru cu 58%. Evoluţia pozitivă a numărului de conexiuni de acces în bandă largă se datorează în mare măsură evoluţiei conexiunilor de acces dedicat la Internet în bandă largă, care au înregistrat o creştere de 82,5% faţă de sfârşitul anului 2005, ajungând la aproximativ 690.000 la 30 iunie 2006. De asemenea, este important de observat creşterea constantă a ponderii conexiunilor de acces dedicat (aproximativ 32%) în numărul total de conexiuni de acces la Internet, în defavoarea conexiunilor de acces dial-up.

ANRC a elaborat acest raport pe baza datelor statistice raportate de 1850 de furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii electronice operaţionali în primul semestru al anului 2006. Raportul prezintă indicatorii actualizaţi/corectaţi în funcţie de rectificările la raportările anterioare transmise de către furnizori. Raportul cu detalii privind evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de telefonie fixă şi mobilă, acces la Internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii închiriate şi transmisiuni de date poate fi consultat aici, pe pagina de Internet a ANRC.

Bucuresti, 21.12.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *