Shadow

Anotimpurile schimbarii

Stefan AndreiȘtefan Andrei
Professional Coach-Mentoring la The OCM/Oxford Brookes University
Presedinte European Mentoring and Coaching Council Romania

Conducem oameni si business-uri. Ca lideri si manageri formăm deja, numeric vorbind, un grup social important. Mai mult, in poziția pe care o avem, suntem vârful de lance al dezvoltării si schimbării din organizații, iar de aici, influențăm dezvoltarea si schimbarea societății in care trăim, economic, cultural, politic.

Vorbim adesea despre durata necesara realizării unei schimbări, dar nu întotdeauna observăm ca fazele schimbării au aceeași succesiune, indiferent daca dorim noi schimbarea sau doar o „suferim”, daca este personală sau vizează grupul. Adesea nu sesizăm, la nivel individual sau organizațional, faptul ca schimbarea are caracter ciclic. Astfel putem sa ignorăm caracterul previzibil si ratăm pregătirea transformării. Riscăm sa nu ne „acordăm” la momentul potrivit al ciclului ori fazei, încercăm sa facem transformări in „contratimp” cu evenimentele etc.

Avem însă lângă noi un coach într-ale schimbării, de la care putem continuu învăța: natura. Anotimpurile, fazele creșterii biologice, erele climatice… toate ne pot fi învățători pentru a „stăpâni” schimbarea. De aceea, prima ediție a Romanian Executive Coaching Summit poartă amprenta dezvoltării inspirate din natură si l-am numit “Anotimpurile schimbării”.

Coaching-ul, in general, si cel executiv, prin excelență, sprijină dezvoltarea naturală a liderilor si managerilor, restabilind accesul la resursele noastre si reflecția proprie, generând inspirația si armonizarea ce se vor reflecta in bunăstarea oamenilor si a organizațiilor conduse.

Cele patru anotimpuri, privite ca etape holistice ale transformării si dezvoltării, sunt o metaforă perfectă pentru caracterul ciclic si, in mare măsura, previzibil, al schimbării. Ne pot inspira si ghida in parcurgerea fazelor schimbării, indiferent daca e dorită de noi sau ne este impusă de împrejurări mai puternice.

Nu ne întrebăm uneori, la un timp după ce transformarea a devenit vizibilă, unde a fost începutul si ce puteam să facem mai bine? Să fi fost începutul gestația seminței pe durata iernii, sau când mărul a înflorit? Punctul culminant sa fi fost vara, când se coceau merele sau toamna, când le-am cules si numărat?

Din arta transformării, temele ce țin de primăvară fac obiectul unuia dintre cele patru workshop-uri ale acestui summit. Este faza in care trebuie sa știm „privi” sub ce este vizibil, sa intuim mlădița ce va ieși la lumină in scurt timp. Ea poate să fie ceea ce ne dorim sau dimpotrivă. Este perioada când ideile încolțesc si penetrează conștiințe. Ne entuziasmează semnele de renaștere si creștere, dar este si timpul când e mare nevoie de răbdare, delicatețe si flexibilitate. Pentru ca vara poate aduce furtuni si pot apărea dăunători…

Workshop-ul dedicat verii ne pregătește pentru acea faza a transformării când energia este la apogeu, când succesul este deja vizibil si ne poate îmbăta. Sau dimpotrivă, când devine clară forța adversității, când ce a crescut viguros sunt buruieni, in ciuda semințelor sădite. Energia verii trebuie sa fie dozată si utilizată constructiv, pentru a genera un belșug sustenabil si pentru când lumina zilei scade si vine frigul.

Toamna este vremea bilanțului, al evaluării rezultatelor schimbării inițiate de noi sau de alții. Accentul nu mai cade pe acțiunea propriu-zisa, finalul de ciclu se apropie. Căutăm un nou echilibru asimilând experiența avută si lecțiile primite. Ne deschidem spre intenția încă unui pas in sus, visăm la noul început, corectat si îmbunătățit. Pregătim retragerea dinaintea acestui nou început.

Deși pare timp pierdut pentru omul de acțiune, iarna este, ca anotimp, fundamentală in ciclul transformării. După efort, e esențial sa ne tragem sufletul, sa ne odihnim si refacem (câți dintre noi am ajuns sa ne luăm doar o săptămâna de concediu odată?!). Iarna, natura se retrage si își adună forțele. Ne învață că după bilanț e momentul să reflectăm, să facem planuri si să pregătim transpunerea noii viziuni in practică. Sămânța stă în întuneric si se pregătește pentru când afară se întoarce soarele si a venit momentul potrivit pentru a încolți. Iarna este punctul, așadar, unde ceea ce s-a sfârșit e in contact cu ceea ce va începe…

Conducem oameni si business-uri. Ca lideri si manageri, putem fi mai mult decât un segment important al societății românești, putem fi o comunitate de practică a leadership-ului de înaltă calitate. In organizarea primului Romanian Executive Coaching Summit noi am avut viziunea formarii comunității liderilor inspirați, cu voci clare si viziune curajoasă, care sa inspire si susțină schimbarea si dezvoltarea organică, naturală, a persoanelor si organizațiilor, punând mereu in centru oamenii si performanța.

Leave a Reply

Your email address will not be published.