free download 78 travel guides written by experts

Aniversare George Enescu si Béla Bartók la Sala Radio

Pe George Enescu şi pe Béla Bartók îi leagă mai mult decât o prietenie strânsă, cei doi au găsit un numitor comun şi în ceea ce priveşte muzica. Conform Laurei Manolache, directorul Muzeului Naţional ”George Enescu”, ambii ”au preţuit folclorul şi şi-au modelat propriile limbaje componistice inspiraţi din acesta”.

Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la naşterea a doi dintre cei mai mari compozitori şi interpreţi ai universalităţii, George Enescu şi Béla Bartók, vă invităm miercuri, 2 noiembrie 2011, ora 19.00, la Sala Radio, la un concert aniversar dedicat celor doi artişti de excepţie.

Profesorul universitar doctor Dana Borşan va fi gazda acestei seri şi, alături de invitaţii săi, violonista Cristina Anghelescu, pianistul Toma Popovici, percuţioniştii Alexandru Anastasiu şi Alexandru Matei şi clarinetistul Adrian Duminică, va încânta publicul cu Pastorala, Menuet trist, Nocturna pentru vioară şi pian la patru mâini şi Sonata nr. 2 în fa minor pentru vioară şi pian, de George Enescu şi Contraste pentru pian, vioară, clarinet şi Sonata pentru două piane şi percuţie de Béla Bartók.

Prof. univ. dr. Dana Borşan este prorector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi solist concertist al Formaţiilor Muzicale Radio. Născută la Cluj, a urmat cursurile de pian la Liceul de Muzică din localitate cu Gheorghe Sava, Petru Florian, Boer Maria, a continuat la Conservatorul din Bucureşti pe care l-a absolvit la clasa pianistului Gabriel Amiraş (discipol al renumitului Heinrich Neuhaus). A urmat un an de specializare în solistică la acelaşi Conservator apoi a beneficiat de bursa Uniunii Europene la Hochschule der Kunste din Berlin (1991), la clasa profesorului Georg Sava şi a urmat cursuri cu Hans Leygraf (Salzburg) şi cu Helene Boschi (Weimar). Până în prezent, Dana Borşan a susţinut aproximativ 850 de concerte şi recitaluri. A cântat cu toate orchestrele din România şi, de asemenea, cu orchestre din Germania, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Moldova, Anglia. A colaborat cu peste 200 de dirijori, a participat la festivaluri internaţionale la Potsdam (Musikfestspiele Sans-Souci), la Faenza (Europa încontro), la Aberdeen, la Bucureşti (George Enescu şi Dinu Lipatti), la Cluj (Mozart).

Violonista Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa Maestrului Ştefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrakh) şi în prezent este solista Orchestrelor “Radio” – Bucureşti. Este cîştigătoarea concursurilor internaţionale “Jean Sibelius” – Helsinki 1990, “Alberto Curci” – Napoli 1983, “Dr. Luis Sigall” – Viña del Mar 1985 – Chile şi Andria 1991, cîştigînd de asemenea premiul V la “J. Thibaud” Paris 1981 , premiul IV la “Tibor Varga” – Sion 1983 şi premiul IV la Concursul “P. I. Ceaikovski” – Moscova 1986.

Discipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi, în prezent, profesor asociat şi doctorand al aceleiaşi universităţi, elaborându-şi teza, deasemenea, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borşan. Toma Popovici a absolvit cursurile liceului de artă “Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popişteanu şi Lucia Teodorescu, precum şi cursurile de masterat ale College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston, unde a lucrat cu Horia Mihail, Tong-Il Han şi Victor Rosenbaum. Toma Popovici este membru fondator al “Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al “Trio Tancrede”, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Gabriel Croitoru, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws etc.

Alexandru Anastasiu este doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, percuţionist în Orchestra Naţională Radio şi solist vibrafonist. Este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 2000, iar în anul 2002 a obţinut Diploma de Master în interpretare muzicală la aceeaşi universitate, clasa prof. dr. Alexandru Matei. Considerat cel mai bun percuţionist din seria sa, Alexandru Anastasiu şi-a îmbunătăţit tehnica şi cunoştinţele muzicale studiind cu prof. Bogdan Băcanu şi prof. Peter Sadlo la Universitatea Mozarteum din Salzburg (2006). În anul 1998 obţine „Premiul Fundaţiei Soros pentru întreaga activitate”, alături de Ansamblul GAME. În 1999 se califică în semifinala Concursului Internaţional de Vibrafon de la Clermont-Ferrand (Franţa), doi ani mai târziu a câştigând bursa Yamaha pentru instrumente de percuţie.

Născut la Dej în anul 1957, Alexandru Matei este discipol al profesorului Grigore Pop. Este membru fondator al Ansamblului de Percuţie al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ansamblu ce a fost înfiinţat în anul 1976. Alexandru Matei a înfiinţat, în anul 1995, Ansamblul de Percuţie Game al Universităţii de Muzică din Bucureşti, care a susţinut peste 70 de concerte, fiind distins şi cu Premiul Soros, în anul 1998.

Născut în anul 1976, Adrian Duminică a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Ion Nedelciu. Şi-a continuat formarea muzicală urmând cursuri de Master la Universitatea de Muzică din Mannheim (prof. Anton Hollich). Activitatea sa artistică însumează concerte alături de Orchestra Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Kurpfaelzisches Kammerorchester – Germania, Philharmonisches Orchester Heilbronn – Germania şi Mannheimer Hochschulorchester – Germania.

Bucuresti, 31.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *