free download 78 travel guides written by experts

Aniversare 50 de ani de la producerea primului automobil Octavia,

modelul care se bucura in prezent de cel mai mare succes in cadrul gamei Škoda

In urma cu cincizeci de ani iesea pe poarta fabricii de automobile din Mladá Boleslav prima Škoda Octavia.

În urmă cu 50 de ani a fost produs primul automobil Octavia, modelul care se bucură în prezent de cel mai mare succes în cadrul gamei Škoda. Producţia de serie a acestui model a început în luna ianuarie a anului 1959, înlocuind modelul Škoda 440, cunoscut sub denumirea de Spartak.

„Noul nostru model poartă un nume nou. Este vorba despre Škoda Octavia, cel de-al optulea model al industriei noastre naţionale“, se preciza în numărul din 6 ianuarie 1959 al revistei companiei, „Ventil”.

Denumirea numerică a fost înlocuită complet cu cea nominală. Škoda 440 a devenit Octavia, Škoda 445 s-a transformat în Octavia Super, iar Škoda 450 în Felicia. Cu toate acestea, modificarea nu a avut la bază doar noua denumire şi redesenarea grilei radiatorului. În anul 1959, constructorii de la fabrica de automobile din Mladá Boleslav au modificat axul faţă al tuturor automobilelor Škoda. În locul arcului lamelar a fost prevăzut un arc elicoidal cu amortizoare telescopice. Acesta a fost o modificare esenţială. „Au fost create şi arcuri elicoidale pentru axul spate, dar această soluţie nu s-a impus, astfel încât au fost menţinute arcurile lamelare“, a subliniat Lukáš Nachtmann, director al arhivei Škoda Auto.

În istoria de după 1989, denumirea a revenit în actualitate, iar Octavia a fost primul model creat în regie proprie după ce Škoda a devenit parte a concernului VW. Pregătirile au început încă din 1992, când a fost creat primul prototip. În 1996, Octavia a fost prezentată publicului, doi ani mai târziu fiind lansată şi varianta Combi, iar ulterior versiunea cu tracţiune integrală.

În anul 2000 a fost lansată o versiune modernizată, produsă şi în prezent sub denumirea Octavia Tour. În februarie 2004 a fost prezentată publicului cea de-a doua generaţie a modelului Škoda Octavia, iar în anul 2008 versiunea modernizată a acesteia.

Până în prezent, cel mai mare producător de automobile din Cehia a comercializat la nivel mondial peste două milioane de unităţi ale modelului Škoda Octavia. Škoda Auto oferă în prezent o gamă extinsă de echipare, inclusiv versiunea sport Škoda Octavia RS şi derivata 4×4 Scout.

Bucuresti, 03.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *