metalshow

Animaţia Disney “Up”/”Deasupra tuturor” se lanseaza pe DVD si Blu-ray

Candidată la trofeul Oscar pentru cea mai bună animaţie a anului, animaţia Disney „Up” / „Deasupra tuturor” îşi face apariţia pe DVD şi Blu-ray la ţanc pentru mult-aşteptata vacanţă de sărbători a celor mici şi celor mari deopotrivă.

Producţia este prima animaţie de lung-metraj în format Disney Digital 3D™ şi este realizată de aceeaşi echipă care ne oferea, acum 14 ani, primul lung-metraj integral digital, relansat de curând în format 3D: "Toy Story". După “WALL•E”, “Ratatouille”, “The Incredibles” şi “Finding Nemo”, “Up” ar fi a cincea producţie cu care Disney-Pixar câştigă Oscarul la categoria “Cea mai bună animaţie”, de când Academia a introdus premiul, în 2001.

"Up" / "Deasupra tuturor" combină aventura, SF-ul şi comedia într-o poveste mai actuală ca oricând: comunicarea între generaţii. Rămas văduv şi somat să-şi evacueze locuinţa, septuagenarul Carl Fredricksen (voce Edward Esner, câştigător a 5 Globuri de Aur şi mai multe premii Emmy) îşi ia lumea în cap… cu casă cu tot, la “bordul” a mii de baloane colorate care-l poartă hăt, departe, spre continentul sud-american. A visat mereu să-şi ducă soţia la Cascada Paradisului şi acum, nemaigăsindu-şi rostul, vrea să-şi vadă visul împlinit. Nici nu porneşte bine la drum şi se trezeşte cu musafiri: Russell (Jordan Nagai), un băieţel dolofan şi vioi, surprins de decolare când vroia să-şi ofere sprijinul pentru a obţine insigna de asistenţă pentru vârstnici – singura care-i lipseşte pentru a fi un cercetaş destoinic în toate cele. Morocănosul Carl n-are însă câtuşi de puţin chef de companie, dar nici nu poate scăpa de puşti până la aterizare, aşa că-l acceptă în preajmă în ciuda interminabilelor lui întrebări.

Cei doi călătoresc împreună în Lumea Nouă, “adoptă” un câine şi o pasăre misterioasă, se luptă cu duşmanii care îi încolţesc la propriu şi fac front comun împotriva meschinului explorator Muntz (voce Christopher Plummer), hotărât să captureze pasărea cu orice preţ. Şi, în ciuda schimbărilor de plan, Carl ajunge la destinaţie, dar marea descoperire a călătoriei nu este Cascada Paradisului, ci şansa unui nou început. Pe parcurs, suspansul acţiunii ne distrage atenţia de la melancolia şi suferinţa senectuţii, umorul îndulceşte replicile cârcotaşe, casa zburătoare şi baloanele colorate ne aduc un zâmbet în colţul gurii şi, până să ne dăm seama, suntem antrenaţi în aventură. Dar ce ne impresionează cu adevărat este profunzimea relaţiei dintre copil şi bătrân, care se transformă din simplă conjunctură în liant între suflete, vârste şi preocupări, în afecţiune sinceră şi pretext de a reflecta: cât ne pasă de cei din jur, cunoscuţi ori străini, şi ce ne leagă sufleteşte, în ciuda diferenţelor de opinie?

Filmul este disponibil pe DVD şi Blu-ray atât dublat, cât şi subtitrat, împreună cu materiale-bonus: „Cer parţial noros” – scurt-metraj cinematografic, “Misiunea specială a lui Dug” – un nou scurt metraj, “Aventura ne aşteaptă!”, scenă alternativă: “Numeroasele finaluri ale lui Muntz”, comentariul regizorului Pete Docter (distins cu patru nominalizări la Oscar, inclusiv pentru debutul “Monsters Inc.”). Acestora li se adaugă, pe Blu-ray, “Cine-explorare” – making of prezentat de Pete Docter şi Bob Peterson, secvenţe alternative ş.a. Versiunea dublată în română îi are în distribuţie pe Johnny Răducanu (Carl), Victor Rebengiuc (Muntz), Niculae Emanuel Adetu (Russell), Beatrice Gabriela Udrişte (Ellie), Mihai Bendeac (câinele Dug) s.a. Disponibil în hypermarketuri şi în magazinele de specialitate, precum şi pe www.mymovie.ro, la un preţ recomandat de 49,9 lei (DVD) şi respectiv 149,9 lei (Blu-ray). O producţie Disney distribuită de Prooptiki România.

Bucuresti, 13.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *