metalshow

ANCOM revizuieste pietele de gros si cu amanuntul corespunzatoare

serviciilor de telefonie la puncte fixe

ANCOM supune consultarii publice trei proiecte de decizie prin care sunt revizuite pietele cu amanuntul corespunzatoare serviciilor de acces si apeluri furnizate la puncte fixe si pietele de gros corespunzatoare serviciilor de originare la puncte fixe si tranzit al apelurilor prin retele publice de telefonie. Romtelecom ramane furnizor cu putere semnificativa pe ambele piete de gros, precum si pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces la puncte fixe.

Scopul revizuirii acestor piete este reanalizarea situatiei concurentiale si reevaluarea masurilor de reglementare in vigoare, prin prisma evolutiilor inregistrate la nivelul sectorului comunicatiilor electronice din Romania in perioada 2004 – 2008.

Astfel, pe piata cu amanuntul a serviciilor de acces, Autoritatea considera ca este necesara mentinerea in sarcina Romtelecom exclusiv a obligatiilor de selectare si preselectare a operatorului (obligatia de a oferi abonatilor sai posibilitatea de a utiliza serviciile oricarui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului, cu care este interconectat) si interzicerea conditionarii achizitionarii unui serviciu de achizitionarea altui serviciu (obligatia de a nu conditiona furnizarea serviciilor de acces la puncte fixe de acceptarea de catre utilizatorii finali a unor prestatii suplimentare, fara legatura cu serviciul solicitat).

In ceea ce priveste pietele serviciilor de apeluri, ANCOM intentioneaza sa retraga toate obligatiile impuse anterior in sarcina Romtelecom,  ca urmare a presiunilor concurentiale atat directe, cat si indirecte (de la nivelul altor piete), exercitate indeosebi din partea operatorilor de retele de cablu si a operatorilor de retele mobile de telefonie, care au avut ca efect scaderea semnificativa a cotelor de piata ale furnizorului fost monopolist, in unele situatii chiar si sub 40%.

Totodata, in stabilirea concluziilor preliminare, Autoritatea a avut in vedere si faptul ca, atat pentru serviciile de acces, cat si pentru serviciile de apeluri Romtelecom practica tarife situate, in medie, sub nivelul maxim permis prin formula de control al cresterilor tarifare stabilita de Autoritate in urma analizelor de piata realizate in anul 2004.

“Acest demers vine ca urmare a intensificarii concurentei pe piata serviciilor de telefonie la puncte fixe din Romania, in special ca urmare a evolutiilor din perioada 2007-2008. Astfel, ANCOM considera ca, in orizontul de timp al analizei de piata, masurile de reglementare mentinute pe piata de acces si la nivelul pietelor de gros sunt suficiente pentru a asigura o concurenta eficienta la nivelul pietelor cu amanuntul de telefonie fixa,” a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

In ceea ce priveste pietele de gros de originare a apelurilor la puncte fixe si tranzit al apelurilor prin retele publice de telefonie, in urma analizelor de piata realizate, opinia preliminara a Autoritatii este aceea ca Romtelecom detine in continuare putere semnificativa, principalele criterii care au stat la baza acestei concluzii fiind cota de piata de peste 50% inregistrata pe ambele piete, existenta unor bariere ridicate la intrarea pe piata, precum si la schimbarea furnizorului, lipsa concurentilor potentiali, precum si controlul asupra unei retele sau infrastructuri asociate, greu de duplicat.

In consecinta, ANCOM propune mentinerea tuturor obligatiilor impuse anterior in sarcina furnizorului cu putere semnificativa – obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate in vederea furnizarii serviciului de originare la puncte fixe a apelurilor si a serviciului de interconectare in vederea tranzitului comutat, obligatia de transparenta, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor in functie de costuri.

Incepand cu anul 2007, Autoritatea a reluat analizele de piata in sectorul comunicatiilor electronice, demers care cuprinde revizuirea definitiilor pietelor relevante existente sau definirea unor noi piete relevante, analizarea situatiei concurentiale pe aceste piete in sensul determinarii eventualilor furnizori cu putere semnificativa si reevaluarea obligatiilor de reglementare in vigoare, in sensul mentinerii, retragerii sau modificarii acestora sau impunerii de noi obligatii.

Dupa incheierea perioadei de consultare publica si analizarea observatiilor si propunerilor primite, conform normelor cadrului european de reglementare in domeniu aplicabile odata cu dobandirea de catre Romania a calitatii de stat membru al Uniunii Europene, ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse, care cuprinde definitiile pietelor relevante identificate, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativa, precum si obligatiile pe care intentioneaza sa le impuna pe pietele analizate, impreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri. Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.

Proiectele de decizie pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 28 august 2009, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul departamentelor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Bucuresti, 16.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *