free download 78 travel guides written by experts

ANCOM redeschide spre alocare numarul 116000 – linie telefonica de urgenta pentru copii disparuti

În perioada 24 noiembrie – 23 decembrie, furnizorii de servicii de telefonie interesaţi pot solicita ANCOM alocarea numărului naţional scurt pentru servicii armonizate cu caracter social 116000, număr destinat serviciului “Linii telefonice de urgență pentru copii dispăruţi”.

Până la data de 22 octombrie 2015, dreptul de utilizare a acestui număr a aparținut Societății Telekom Romania Communications S.A., serviciul fiind furnizat de Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS.

Serviciul furnizat prin intermediul acestui număr – cu același format în toate statele membre ale Uniunii Europene – trebuie să fie disponibil non-stop la nivel național și să preia apelurile prin care se anunță dispariția unor copii, urmând ca acestea să fie transferate poliției. De asemenea, persoanele în grija cărora se află copilul dispărut și care vor apela acest număr vor primi îndrumare și sprijin. Numărul 116000 va fi accesibil gratuit tuturor cetățenilor, fără a fi necesară o înregistrare prealabilă.

Numărul se poate aloca unui singur furnizor de servicii de telefonie care trebuie să demonstreze că este capabil să asigure furnizarea și implementarea serviciului respectiv. În acest scop, odată cu depunerea cererii, furnizorul de servicii de telefonie trebuie să transmită o serie de documente care să ateste capacitatea de furnizare a serviciului (de ex., un antecontract încheiat cu un furnizor de servicii cu caracter social). În cazul în care ANCOM primește solicitări din partea mai multor furnizori, alocarea se face pe baza unei grile de punctaj care evaluează capacitatea furnizorului de servicii armonizate cu caracter social de a asigura furnizarea serviciului pentru care este alocat numărul, soluția tehnică folosită pentru implementarea numărului, gradul potențial de accesibilitate a serviciului armonizat cu caracter social, precum și experiența solicitanților în implementarea numerelor naționale scurte și termenul de activare a numărului.

Statele Membre ale Uniunii Europene sprijină armonizarea resurselor de numerotație în cadrul Comunității, iar furnizorii interesați pot depune proiecte pentru obținerea unei finanțări europene până pe 12 ianuarie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene – aici.

Solicitările de acordare a licenţei de utilizare a resurselor de numerotaţie vor fi transmise la sediul ANCOM, Str. Delea Nouă Nr. 2, Sector 3, București.

Bucuresti, 24.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *