free download 78 travel guides written by experts

ANCOM propune retragerea obligațiilor Radiocom pe piața serviciilor de transmisie radioelectrică terestră în format analogic

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) lansează astăzi în consultare publică un proiect de decizie privind identificarea piețelor relevante corespunzătoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune și radiodifuziune.

Prin această decizie, ANCOM propune definirea piețelor relevante, precum și retragerea obligației de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a tarifelor în funcție de costuri pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor, impuse anterior în sarcina Societății Naționale de Radiocomunicații S.A. (Radiocom), concluziile analizei de piață realizate de ANCOM fiind că aceasta nu mai deține putere semnificativă de piață.

Ancom

Astfel, din analiza informațiilor și a datelor istorice disponibile pentru perioada 2009 – 2016 a rezultat că Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV), principalii cumpărători ai serviciilor de transmisie furnizate de Radiocom, dețin o putere de negociere apreciabilă, putându-și manifesta puterea de contracarare și fiind capabili să influențeze tarifele percepute de aceasta și, în fapt, să se comporte ei înșiși în mod independent față de vânzător.

În aceste condiții, Autoritatea consideră că Radiocom nu mai deține putere semnificativă pe următoarele piețe relevante de gros:
• Piața serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune.
• Piața serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe FM.
• Piața serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe AM.

Impactul asupra utilizatorilor finali

Piețele serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale cuprind transmisia inițială în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe audiovizuale la nivel național si local, transportul acestor servicii de programe prin rețelele de comunicații electronice și transmiterea finală, în integralitate și fără nicio modificare, a acestor programe în vederea recepționării de către utilizatorii finali.

Retragerea obligației impuse Radiocom pe cele trei piețe nu va afecta utilizatorii finali ai serviciilor publice de programe de televiziune, de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe FM și de programe de radiodifuziune în banda de frecvențe AM. Astfel, utilizatorii nu vor fi afectați nici direct, printr-o eventuală creștere a tarifelor abonamentelor de radio și TV (acestea fiind eliminate începând cu data de 1.02.2017), nici indirect, printr-o eventuală scădere a calității programelor oferite de către SRTV și SRR (în cazul creșterii cheltuielilor de transmisie care să determine reducerea bugetului pentru realizarea lor, deoarece atât SRTV, cât și SRR au demonstrat că au putere de negociere a tarifelor practicate de către Radiocom).

Procesul de consultare publică

Proiectul de decizie privind identificarea piețelor relevante corespunzătoare serviciilor de transmisie în format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune și radiodifuziune poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații şi propuneri până la data de 06.11.2017, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, București), direct la Registratură sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *